Настояваме за две независими комисии - за контрол върху енергетиката

...
Настояваме за две независими комисии - за контрол върху енергетиката
Коментари Харесай

ВМРО: КЕВР трябва да бъде закрита! В сегашния си вид е неработещ орган

Настояваме за две самостоятелни комисии - за надзор върху енергетиката и надзор върху ВиК услугите
„ Като орган КЕВР от дълго време не се употребява с доверието на българските жители, а проучването на работата на комисарите и на самата Комисия демонстрира, че регулаторната ѝ активност се свежда до официална инспекция на обстоятелства и условия, без правни и в действителност благоприятни условия да се прави действителна контролна активност, в това число и на избрани обекти и действия “. Това се споделя в писмо, с което се желае закриване на комисията и което е пуснато до всички парламентарни групи в 47-ото Народно събрание.

Писмото е подписано от члена на националното управление на Вътрешна македонска революционна организация и ръководител на групата „ Патриоти за София “ в СОС Карлос Контрера. Друга част от претекстовете на Вътрешна македонска революционна организация са, че единствено по документи КЕВР действително е самостоятелен орган.

„ Комисията като орган е подвластна от изпълнителната власт във връзка с осъществяването на инспекции и установяване на регулаторната рамка в другите браншове на енергетиката, както и във връзка с ВиК услугите, което действително слага съществени рамки в осъществяването на отговорностите ѝ.

В самото структуриране на органа (чл. 11, алинея 1 от ЗЕ) е позволена на законово равнище една дисфункция - небалансирано разпределение на дейностите сред дейностите по енергетиката и ВиК услугите. От девет души състав едвам двама са с сектор водоснабдяване и канализация, което е и предпоставката обратно в годините този колективен бранш да бъде трайно и стабилно неглижиран “, показват още в писмото от Вътрешна македонска революционна организация.

„ За нас този модел е потвърдено нефункционален и настояваме вместо да започва процедура по желание на нов ръководител на КЕВР и нейните членове, да се предприеме съществена промяна във връзка с тези регулаторни функционалности “. Да се основат две самостоятелни комисии – за енергетиката и за ВиК услугите. Това значи цялостна корекция на ЗЕ в частта Глава трета, Раздел I и цялостна промяна в Закона за контролиране на ВиК услугите (ЗРВКУ). Смесването на двете функционалности във връзка с енергийните сдружения и на ВиК операторите следва да бъде един път вечно отстранено още на равнище закон. Самата специфичност на дейностите е друга и що се касае до ВиК услугите тяхното място изрично е в обособен закон, с обособен регулатор, при напълно нова правна рамка, определяща реда и метода на действие на Вик системите.

Без сходна дълбока промяна всички ограничения, в това число по желание на нови ръководител и членове на КЕВР, ще бъдат палиативни и надалеч от публичните упования за бистрота и решения в интерес на обществото.

В умозаключение предлагаме да се приключи процедурата по желание на ръководител и членове на КЕВР, да се свика публично разискване за промени в Закона за енергетиката и Закона за контролиране на ВиК услугите за основаване на нови самостоятелни органи за контролиране и надзор на енергетиката и Вик услугите.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР