Настояваме правителството да представи ясна концепция по темата за компенсациите

...
Настояваме правителството да представи ясна концепция по темата за компенсациите
Коментари Харесай

Болнични сдружения: Липсват средства за заплати заради високите сметки за ток

Настояваме държавното управление да показа ясна идея по тематиката за обезщетенията на болничните заведения, уточни пред Нова тв ръководителят на Българската болнична асоциация юрист Свилена Димитрова. Тя настоя за общо решение за всички лечебни заведения.

„ В момента потребностите да бъдат обезщетени високите цени на тока и да се усилят клиничните пътеки в лечебните заведения се припокрива. Ясно се появи наклонността за възходяща инфлация и невъзможността да се компенсират сметките на лечебните заведения, които са скочили три пъти и повече. Ако досега едно лечебно заведение е плащало към 100 хиляди лв. сметки, в този момент сумите са към 300 хиляди лв.. От друга страна лечебните заведения не подлежат на едностранна смяна на цените за услугите си, като няма от кое място да набавим средствата, с цел да си платим сметките. Напрежението ескалира, а тук-там липсват и средства за хонорари “, изясни адв. Димитрова. Според нея нарастване в цените на клиничните пътеки не би било задоволително за решение на проблемите.

„ Не бива да се позволяват банкрути на лечебни заведения. Реформата би трябвало да бъде деликатно планувана, тъй че достъпът на пациентите до болничната помощ да не бъде поставян в риск “, означи ръководителят на Българската болнична асоциация.

Спешна помощ за оправянето с високите цени за отопление и електричество желаеха през вчерашния ден с отворено писмо до властта пет болнични сдружения. С повече от двойни сметки за ток са с изключение на университетските лечебни заведения, по този начин и общинските.

Два пъти и половина са увеличени сметките за електрическа енергия и газ на най-голямата общинска болница в страната МБАЛ „ Д-р Христо Стамболски “ в Казанлък, която обслужва пет общини в района.

„ За последното тримесечие на 2019 година сме платили 21 000 лева за ток, за 2020 година – 24 000, а за 2021 година - 52 000 лева ”, разгласи доктор Кети Маналова-Владкова, която е шеф на болничното заведение.

За газта сметките били 17 700 лева за последните три месеца на 2019 година, 31 600 лева за същия интервал на 2020 година и 58 300 лева за края на 2021 година

„ Мисля, че това е последният месец, в който ще можем да поемем тези разноски, защото компаниите снабдители към този момент не вършат взаимни отстъпки ”, посочи доктор Манолова-Владкова. Тя предизвести, че с изключение на разноските за консумативи и защитни средства нарастват разноските за храна на пациентите и медикаменти.

Скъпият ток порази и общопрактикуващите лекари у нас. В Пловдив, да вземем за пример, фамилните лекари са получили двойно по-високи сметки за електрическа енергия и с цел да се оправят, понижават работното време или преглеждат на студено.

„ Населението от ден на ден се разболява, а понижава здравната грижа “, оплакват се пациенти.

„ Изходът не е по опциите на общопрактикуващите лекари, това би трябвало да се реши на държавно равнище. Усеща се натиска от коронавирус, доста повече деца се заразяват, както и възрастни, заразяват се имунизирани и преболедували също “, отбелязва фамилният доктор от Пловдив доктор Сотиров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР