„Настояваме да се преразгледат всички защитени зони в Крайморска Добруджа

...
„Настояваме да се преразгледат всички защитени зони в Крайморска Добруджа
Коментари Харесай

Нина Ставрева: Да се преразгледат всички защитени зони в Крайморска Добруджа

„ Настояваме да се преразгледат всички предпазени зони в Крайморска Добруджа и в случай че очертанията, картирането не се основават на действителни първоначални научни данни на терен, да се понижи тяхната територия, с оглед опазване на главния занаят на хората – земеделие, туризъм и лов на риба. “ Това съобщи кметът на Община Каварна Нина Ставрева на провелата се през днешния ден в морския град среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов и представителите на локалните общности по проблема „ Калиакра “.

Нина Ставрева настоя да получи първичните данни и изследвания, както и съответната методология, въз основа на която са избрани сегашните контури на предпазените зони „ Калиакра “, „ Комплекс Калиакра “ и „ Белите скали “. Тя прикани да се форсира приемането на Общия организационен проект на Община Каварна – документът, който дефинира стратегическото развиване на района. „ Вече втора поредна година Общия организационен проект не минава през Екологичен съвет към Министерство на околната среда и водите, което сега ни слага в обстановка да приемем първо Защитените зони, а след това проекта за устройството на активността на хората “, означи кметът на Каварна.

Срещата е продължение на почналия развой от предходните седмици по търсене на решение на проблема за предпазените зони. По думите на министър Нено Димов казусът е назрявал през последните повече от 15 години. В момента е належащо да бъде открито решение по най-хубавия метод, с цел да бъде предпазено то от него пред Европейски Съюз.

До средата на идната седмица в екоминистерството ще бъдат изпратени формалните мнения с експертизите на работните групи от секторите земеделие, туризъм, риболовство и енергетика, а по-следващата седмица в Каварна ще се организира първата среща на работните групи с специалистите на министерството.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР