Настоящото увеличение на руския военен потенциал и дейностите по източния

...
Настоящото увеличение на руския военен потенциал и дейностите по източния
Коментари Харесай

Министърът на отбраната Стефан Янев се обяви против войски на НАТО да се разполагат у нас

Настоящото нарастване на съветския боен капацитет и дейностите по източния фланг на НАТО са условия, които освен би трябвало да бъдат взети поради, само че и да се наблюдават с изключително внимание.

Тези процеси постановат нуждата от обединен метод от страна на НАТО , без обаче той да води до ненужна ескалация на напрежението. В момента в границите на НАТО се разясняват разнообразни разновидности за отговор, в това число разполагане на спомагателни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно наличие. На този стадий те са на равнище военно-техническо разискване и дефинитивно решение не е взето. Това написа министърът на защитата и някогашен длъжностен министър председател - Стефан Янев , на профила си във Facebook.

Моята позиция е, че сходен спор, респективно – метод, има капацитет да докара до нежелано повишаване на напрежението в района. Още повече, че на този стадий няма учредения следените процеси да се преглеждат като директна опасност за Алианса и съответстващата зона за сигурност. В този смисъл не смятам, че са налице нужните условия, които могат да аргументират решение, обвързвано с разполагане на спомагателни войски на наша територия.

Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните ползи, нито с националния интерес на Република България.

Същевременно още веднъж наблягам, че процесите в геополитическата среда би трябвало да се наблюдават с изключително внимание. Отчитайки динамичността в средата на сигурност, българската страна има подготвеност да усили потенциала на лични национални сили на своя територия в подтекста на съюзните благоприятни условия за въздържане и защита. Тази подготвеност е функционалност на евентуалната опция от поява на всевъзможен вид опасност, без значение от направлението, от което произтича.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР