Настоящото ръководство на FTX е завело съдебно дело срещу бившия

...
Настоящото ръководство на FTX е завело съдебно дело срещу бившия
Коментари Харесай

FTX съди Сам Банкман-Фрийд

Настоящото управление на FTX е завело правосъдно дело против някогашния основен изпълнителен шеф Сам Банкман-Фрийд и други висши чиновници на към този момент банкрутиралата крипто борса в опит да възвърне повече от 1 милиард $, за които се допуска, че са нелегално присвоени от тях. В жалбата от 20 юли, подадена в съда по несъстоятелността на Съединените щати, като обвинени са посочени също някогашният основен изпълнителен шеф на Alameda Research Каролайн Елисън, съоснователят на FTX Гари Уанг и някогашният инженерен шеф на FTX Нишад Сингх.

В документите по делото компанията твърди, че четиримата са нарушили служебните си отговорности и пълномощия, присвоявайки потребителски средства на непрекъсната основа „ за финансиране на покупките на първокласни парцели, за политически и „ благотворителни “ дарения, за спекулативни вложения и други странични планове “. Освен това управлението на FTX прибавя, че те са „ злоупотребили с контрола “ над крипто борсата и обвързваните с нея компании, с цел да извършат „ една от най-големите финансови измами в историята “:

„ Обвиняемите са основали среда, в която шепа чиновници са имали на практика неограничена власт да следят прехвърлянията на фиатни и крипто активи, както и да разполагат с пълномощието да наемат и уволняват личен състав без никакъв ефикасен контрол върху дейностите им. “, написа още в документите по делото.

Освен това компанията твърди, че някогашните ръководители са „ отклонили капитал на стойност над 725 милиона $ към себе си, без клиентите им да получат нещо в подмяна “, а Банкман-Фрийд и Уанг също по този начин са присвоили спомагателни 546 милиона $ за закупуването на акции в платформата за търговия Robinhood. В жалбата се показва още, че Елисън е изплатила 28,8 милиона $ бонуси на самата себе си и е употребила 10 милиона $ от средствата, с цел да закупи дял в компания за разработка на изкуствен интелект.

FTX също по този начин твърди, че на 24 януари 2022 година Банкман-Фрийд е трансферирал 10 милиона $ като „ подарък “ от своя акаунт във FTX US към акаунта на татко си в същата платформа. Малко по-късно татко му е направил шест прехвърлянето на обща стойност 6,75 милиона $ към персоналните си сметки в Morgan Stanley и TD Ameritrade. Според управлението на крипто борсата този „ подарък “ сега се употребява за финансиране на екипа юристи, защитаващ Сам Банкман-Фрийд.

Компанията декларира, че доста от въпросните прехвърляния на средства са се случили, до момента в който борсата е била неплатежоспособна, нещо, с което обвинените са били наясно. Докато FTX в началото не разрешава съществуването на сметки с негативен баланс, Банкман-Фрийд е наредил на своите сътрудници да трансформират кода на крипто платформата:

„ През юли 2019 година той е наредил на един или няколко от своите съучастници или лица, работещи по тяхно разпореждане, да модифицират софтуера на платформата, с цел да разрешат на Alameda да поддържа негативен баланс по сметката си. “

Благодарение на тази смяна в кода, FTX е била в положение да поддържа осъществяването на общоприети интервенции, работейки при „ доста огромни дефицити “. До март 2022 година Каролайн Елисън „ независимо е пресметнала, че борсата има парични неналичия от близо 10 милиарда $ “.

FTX и нейните дъщерни сдружения сега се управляват от основния изпълнителен шеф по преструктурирането Джон Рей, който беше назначен след подаденото от компанията заявление за банкрут през ноември 2022 година


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР