Настоящото изследване обхваща причините за появата на т.нар. Народен съд“,

...
Настоящото изследване обхваща причините за появата на т.нар. Народен съд“,
Коментари Харесай


Настоящото изследване обхваща причините за появата на т.нар. „Народен съд“, хода на неговите зас

Настоящото проучване обгръща аргументите за появяването на така наречен „ Народен съд “, хода на неговите съвещания и следствията от решенията му. Анализът се обосновава на документи и мемоари, като се стреми да показа тази по този начин полемична тематика по един справедлив и меродавен метод, оставящ на назад във времето страстите и политическите пристрастия.

Народният съд продължава да бъде едно от най-дискутираните събития от българската история. Дали поради метода, по който е основан, огромният брой присъди или даже самият факт, че за първи път се търси наказателна отговорност от толкоз огромен брой представители на властта, армията и полицията. Във всеки случай би трябвало да си дадем сметка, че това е едно събитие, което оставя трайни следи в българското общество, в българската история, в българското схващане с разнообразни оценки за неговата същина, задания и резултати.

За да изясним ясно аргументите по отношение на тези разнообразни тълкования, би трябвало преди всичко да разгледаме епохата и изискванията на това неизмеримо събитие, както и историята на самата концепция. Нека стартираме от втория детайл. Народният съд не е нещо напълно ново за българското общество.

Още през ноември 1919 година парламентарната група на комунистическата партия внася законопроект за „ Съдене виновниците за националната злополука “, търсейки отговорност за провалянето в Първата международна война и последвалия Ньойски контракт, който бележи Втората национална злополука. Не бива да забравяме и че кабинетът на Български земеделски народен съюз отпред с Александър Стамболийски провежда през 1922 година референдум за съдене на министрите от кабинетите на Иван Евстратиев Гешов, Стоян Данев и Александър Малинов, като виновници за двете национални произшествия.



Идеята се появява още веднъж след експлоадирането на Втората международна война през 1939 година. Така в послание на Централен комитет на Българска комунистическа партия към българите от есента на 1941 година институциите и силовите структури са предизвестени, че за своите действия ще бъдат „ изправени пред национален съд “. Такива послания се насочат и в края на 1942 година по Радио „ Христо Ботев “ (радиостанция на комунистическата партия, която излъчва от Съюз на съветските социалистически републики по време на войната). През март 1943 година e дадена по-ясна визия за един подобен съд и дилемите му. Отново по Радио „ Христо Ботев “ се оповестява, че той следва да се сътвори при комитетите на Отечествен фронт и да се отнася до случаи на „ шпионство, предателство и провокаторство по отношение на организациите на Отечествения фронт и неговите дейци “.

Но възникването на национален съд като орган става допустимо едвам след преврата от 9 септември 1944 година, с който на власт идва държавното управление на Отечествения фронт (ОФ). В България навлиза руската войска. Новото държавно управление неотложно желае от Съюз на съветските социалистически републики помирение и настъплението е спряно. Бъдещето на България към този момент зависи от съдружното държавно управление на Отечествен фронт (съставено от Българска работническа партия (к), Български земеделски народен съюз, БРСДП, Звено и така наречен самостоятелни интелектуалци) и външните фактори, сред които Москва има първостепенно значение.

Т. нар. Народен съд е основан с „ Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за замесване на България в международната война против съюзените нации и за злодеянията, свързани с нея “, призната на 30 септември 1944 година и обнародвана на 6 октомври същата година. Тя се отнася за регентите, министрите, депутатите от 25 Общински народен съвет, висши духовници и военни, както и други лица, виновни за провеждането на българската политика в интервала 1 януари 1941 – 9 септември 1944 година.

Съгласно наредбата делата би трябвало да приключат в извънредно къс период – до 1 януари 1945 година. Това обаче се оказва невероятно заради огромния брой подсъдими, изпращането на част от държавния хайлайф в Москва и статутът на военните. За това способстват и разнообразни неточности – погрешно изписване на имена, прекачване на обвинени сред сформира, наличието на подсъдими допълнително от един обвинителен лист.

Интерес подробност от Наредбата е, че в нея в началото липсват регентите. Причината за това е, че са отведени в Москва за разпити и известно време липсва информация по отношение на тяхното състояние и методът, по който ще бъдат съдени. Тази неизясненост предизвика питане от Трайчо Костов до Георги Димитров: „ Кой и по какъв начин ще съди княз Кирил, Филов, Божилов и другите, които са взети под руско настойничество. Ние не можем да не ги съдим. Ще ги доведат ли тука, или би трябвало да ги съдим задочно? “

Прочетете целия текст в " Българска история "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР