Настоящият президент на Турция – Реджеп Тайип Ердоган, получава 54,27%,

...
Настоящият президент на Турция – Реджеп Тайип Ердоган, получава 54,27%,
Коментари Харесай

Специалният ни пратеник в Анкара: Ердоган вече е в Анкара за речта си след обявяването на резултатите

Настоящият президент на Турция – Реджеп Тайип Ердоган, получава 54,27%, а Кемал Кълъчдароглу – 39,75%. Това демонстрират данните при 25,69% преброени бюлетини.

Изборният ден в Турция завършва в 17 часа и това е повода за толкоз ранното излизане на първите резултати. По-рано денем двамата съществени претенденти за президентски пост дадоха своя глас в Анкара и в Истанбул.

Подготвя се следизборно послание на Реджеп Ердоган

Възгласи „ Аллах е популярен “ посрещнаха Ердоган на азиатския бряг на Истанбул в деня, считан за най-голямото му политическо тестване. Заедно със брачната половинка си и при засилени ограничения за сигурност той упражни правото си на избор и поздрави събралото се голям брой.

„ Надявам се на положително бъдеще за моята страна, за моя народ и за турската народна власт, откакто всички гласове бъдат преброени “, съобщи Реджеп Тайип Ердоган в изборната секция.

Той е уверен, че в случай че Калъчдароглу завоюва изборите, ще може да се завърне със фамилията си в родината

От рано сутринта военни и тежко въоръжени служители на реда охраняваха зоната към учебното заведение „ Шафет Чеби “, а дребното гласоподаватели, съгласни да застанат пред камера, останаха сбити.

„ Очаквам триумф. Очаквам да продължим по пътя. Не желая смяна. Ако пристигна смяна, ще бъдем унищожени “, споделя един възрастен мъж. „ Гласувахме за Ердоган. Не сме терористи, а сме националисти “, съобщи пък различен гласоподавател.

Много специалисти назовават вотът в Турция решителен

Кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу пристигна малко след 11:30 часа в малко квартално учебно заведение в столицата Анкара. Събралото се голям брой го посрещна с възторжени възгласи . А по-голямата част от гласоподавателите в неговата секция споделяха, че гласоподават за смяна на страната.

„ Първо - за независимост. Искам да мога да се разхождам в близост свободно като жена. А като младеж се надявам да мога да се веселя на живота тук. Не желая да емигрирам, желая да пребивавам живота си тук, в родния ми град “, изяснява Доха, която живее в Анкара.

Близо 61 милиона души имат право на глас

„ Искам всички в Турция да могат да приказват свободно. Искам народна власт за страната си. Свободата на словото в Турция сега е лимитирана, тъй като дълго време сме ръководени от един човек “, споделя и Гюндур Тандарлътър.

След като гласоподава, 74-годишният икономист Кемал Кълъчдароглу излезе със брачната половинка си в учебния двор, което провокира кратковременен безпорядък. Той насочи малко обръщение пред пристигналите от целия свят публицисти.
„ На всички доста ни липсваше демокрацията. Липсваше ни да сме единни. Ако е Божията воля, от на следващия ден в страната ни ще настъпи безконечна пролет “, съобщи Кълъчдароглу.

Според изследвания през седмицата Ердоган събира 45,4% от гласовете, а Кълъчдароглу е с над 50 на 100

Ердоган към този момент е в Анкара, където ще наблюдава първите резултати и ще приготви своята тирада , която евентуално ще произнесе на следващия ден в ранните часове на деня.

Кой е Ердоган - вижте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР