Настоящият президент на ФИФА Джани Инфантино е единственият кандидат на

...
Настоящият президент на ФИФА Джани Инфантино е единственият кандидат на
Коментари Харесай

Защо Джани Инфантино не може да загуби президентския пост във ФИФА

Настоящият президент на ФИФА Джани Инфантино е единственият претендент на изборите за началник на организацията, които ще се проведат по време на Конгреса на ФИФА в Кигали, Руанда, в четвъртък, 16 март. Швейцарският правист сигурно ще бъде избран отново за втори цялостен мандат и общо трети на поста, откакто той ръководи централата краткотрайно в интервала 2016-2019 след отстраняването на Сеп Блатер. Инфантино се радва на безусловна поддръжка измежду 211-те федерации, членуващи във ФИФА, само че точно в това е казусът, настояват неговите критици.

" Повярвайте ми, той в действителност е един подарък за футбола и човечеството ", декларира Амаджу Пиник, член на Съвета на ФИФА, управническата конструкция на организацията. Ако се излезе от кръга на поддръжници на Инфантино, мнението за него е друго. Най-шумните негови критици са най-вече от европейските шампионати, футболните профсъюзи и европейските клубове, които преобладават международния футбол, както и от европейската футболна централа УЕФА, която вижда във ФИФА противник, а не сътрудник. В техните очи Инфантино е противоречива фигура, водена от упоритост, чиито решения водят до чести спорове, недомислени хрумвания и ненужна драма. Проблемът на критиците му е, че те няма какво да създадат, с цел да го спрат: европейските грандове и футболистите не гласоподават в Конгреса на ФИФА.

" Искам да бъда президент на всички вас ", сподели Инфантино след ненапълно изненадващото си избиране през 2016. За да построи имидж на модернизатор, той направи първото си публично пътешестване като президент на ФИФА с нискобюджетна самолетна компания (макар че скоро по-късно стартира да употребява частен самолет). Инфантино също по този начин отхвърли първата си заплата на стойност 2 млн. $, а с едно от първите си значими решения назначи едва известната сенегалска дипломатка Фатма Самура за общоприет секретар на ФИФА. Назначението на африканка на управителна позиция, която нормална е заемана от бял европеец, донесе точки на Инфантино. Проблемът бе, че Самура няма задоволително опит в договарянията за спонсорски и телевизионни права, които са една от главните задания на позицията. Според близки до Инфантино това не е от огромно значение, тъй като той държи самичък да управлява всички елементи по ръководството на ФИФА. Това си пролича в края на предходната година, когато Инфантино персонално отпътува да живее в Доха в последните месеци преди началото на Мондиал 2026, вместо да изпрати някой от своите заместници.

Инфантино се радва на най-голямо утвърждение измежду десетките дребни федерации, които значително разчитат на средствата, отпускани годишно от ФИФА, с цел да образуват своя бюджет. От друга страна критиците му са някои от водещите европейски и южноамерикански федерации, като една от аргументите беше концепцията му международното състезание по футбол да се организира на всеки две години. Този план в последна сметка замря след остра съпротива.

" Във ФИФА е наложена просвета на боязън, която не дава на критиците да приказват ", декларира президентът на Норвежката футболна федерация Лизе Клавнес. " Той пропусна прекалено много благоприятни условия да извърши думите си и да осъществя обещаните промени, с които зае поста ", прибавя тя.

От своя страна Инфантино не търси сдобряване с обичайните сили, а вместо това основава нови партньорства. Такива да вземем за пример са околните връзки със страните от Близкия Изток като Катар и Саудитска Арабия. Инфантино се радва и на цялостна поддръжка от Африка и Азия.

Сред другите огромни критици на Инфантино е президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас, а не са загадка и влошените му отношение с президента на УЕФА Александър Чеферин. Рядко обаче рецензиите против Инфантино стават обществено притежание. Според неназован водач на футболна федерация повода за това е, че откритото опълчване против Инфантино има тежка цена. На карта е заложено прекалено много, прекалено много пари и прекалено много решения за футбола, които минават през кабинета на президента на ФИФА - позиция, която Инфантино няма желание да освобождава скоро. Ден преди финала на Мондиал 2022 през декември Инфантино сподели, че пред Съвета на ФИФА е било " изяснено ", че първият му краткотраен тригодишен мандат не се брои към общото ограничаване от 12 години, които той може да заема поста. Това значи, че Инфантино може да бъде президент още два мандата, или с други думи до 2031 година.

" Това би трябвало да буди терзание. Културата във ФИФА не се е трансформирала. Погледнете тази институция извън и какво виждате? Гласуванията съвсем постоянно са единомислещи. Заемащите значими позиции съвсем постоянно са преизбирани, без да има различен претендент за поста. Президентът усилва оторизации брой мандати ", сподели един от най-отявлените критици на Инфантино - Мигел Мадуро, който преди време заемаше позиция в неговата администрация.

" Ако това беше страна, всичко това щеше да е очевиден знак, че има сериозен либерален недостатък в изборната система и в организацията на институцията ", добавя той.

Освен на необятна поддръжка, Инфантино се радва и на непосредственост с някои от най-влиятелните и известни хора в света. През годините той построи близка връзка с Доналд Тръмп и постоянно бе посетител в Белия дом на някогашния американски президент. По време на Световното състезание в Русия през 2018 Инфантино получи държавен медал от президента на Русия Владимир Путин. Дори и изборът на хазаин за Конгреса на ФИФА тази седмица наподобява политически ориентиран - водачът на Руанда Пол Кагаме получи достойнството да одобри Конгреса и президентските избори. В Африка се намират повече от една четвърт от футболните федерации, членуващи във ФИФА, а тяхна цялостна преданост не остава незабелязана - всяка федерация получава по 8 млн. $ на всеки 4-годишен цикъл. Това е седемкратното нарастване под управлението на Инфантино.

Именно финансовото положение на футболната централа е една от най-големите гордости на Инфантино. " Парите към този момент не " изчезват " във ФИФА ", сподели представител на организацията. Президентът на ФИФА даже употребява своите познания и опит, с цел да убеди американския съд, че организацията е жертва на личния си корупционен скандал под ръководството на Сеп Блатер. По този метод ФИФА ще получи обезщетения, които могат да доближат 201 млн. $. Хазната на ФИФА е по-пълна от всеки път.

Поддръжниците и съперниците на Инфантино са съгласни в едно - той ще бъде избран отново за президент на ФИФА в четвъртък. Резултатът от изборите е авансово явен.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР