Настоящият министър на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер ще

...
Настоящият министър на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер ще
Коментари Харесай

Карл Нехамер ще бъде новият канцлер на Австрия

Настоящият министър на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер ще оглави Австрийската национална партия (АНП) след окончателното отдръпване на Себастиан Курц от политиката и ще стане идващият канцлер на републиката. Това решение е било взето на съвещание на борда на АНП, оповестява австрийската телевизия ORF, представена от Агенция " Фокус ".

В четвъртък дългогодишният ръководител на Австрийската национална партия Себастиан Курц съобщи, че подава оставка. Това стана, откакто той подаде оставка като канцлер през октомври на фона на антикорупционно следствие. Курц отбеляза, че в петък ще трансферира и пълномощията си на новия водач на АНП.  

Нехамер, който е и бъдещият федерален канцлер, ще разиска при започване на идната седмица с президента Александер Ван дер Белен състава на кабинета си, предава Българска телеграфна агенция. 

Споменаваните нови лица демонстрират по-активно присъединяване на авторитетните провинциални организации на АНП при установяване на управническия екип, разясняват политолози. 

Очаква се, че новият министър на вътрешните работи ще е Герхард Карнер, втори ръководител на провинциалния парламент на Долна Австрия. За министър на финансите е избран Магнус Брунер от Форарлберг, който сега е държавен секретар в Министерството за запазване на климата. Нов ще е и министърът на образованието - постът ще поеме ректорът на университета в Грац Мартин Полашек, представляващ организацията на АНП в провинция Щирия. Полашек поема поста от Хайнц Фасман, който подаде оставка тази заран. Депутатката от АНП Клаудия Плаколм е планувана за поста държавен секретар във Федералното канцлерство. Предлага се Александър Шаленберг още веднъж да стане министър на външните работи.

Постовете си се планува да запазят министърката по конституционните въпроси Каролине Едщадлер от Залцбург, Сузане Рааб от Горна Австрия, министърката по въпросите на дамите, фамилията и интеграцията, а също по този начин министърката на защитата Клаудия Танер от Долна Австрия и министърката на селското стопанство и туризма Елизабет Кьостингер. За последните два министерски поста не се потвърдиха широкоразпространените спекулации, че ще бъдат заети от нови лица. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР