Настъпването на Нова година често пъти е съпроводено с пищни

...
Настъпването на Нова година често пъти е съпроводено с пищни
Коментари Харесай

Любопитни традиции на Нова година от близо и далече

Настъпването на Нова година неведнъж е съпроводено с обилни празненства. Това е и времето, в което хората се отдават на обичаите, вярвайки, че изпълняването на съответните ритуали че ще им донесе шанс, благополучие и здраве. Всяка нация има своите обичаи за посрещане на новата година. Предлагаме ви някои от по-интересните.
В Ирландия гонят злото с части самун
На Нова година в Ирландия нито една врата на къщата не би трябвало да бъде затворена. Обичаят е в памет на мъртвите. Поверието приказва, че нашите умряли родственици могат по-лесно и незабележимо да дойдат при нас и да честват.

Първият човек, който напуща къщата след Нова година, би трябвало да е мъж - мрачен и висок, с цел да донесе разцвет в дома. Ако обаче от фамилното огнище излиза червенокосо момиче, шансът няма да е на страната на живеещите в него. Любопитен факт е, че с цел да прогонят злото, локалните хора хвърлят части самун по външните стени на домовете си.
108 камбани бият в храмовете на Япония
В Япония във всеки будистки храм на връх Нова година бият 108 камбани. Така локалните поданици молят за помилван на греховете им.

Що се отнася до типичната гастрономия на този ден, тошикоши-соба постоянно участва на трапезата - това е доста дълга юфка, с която се храни цялото семейство.
На Филипините дамите обличат облекла на точки
На Филипините на този ден дамите обличат облекла на точки и носят банкноти в джобовете си - за шанс през новата година. Местните смятат, че точката съставлява монета, която от своя страна символизира разцвет и здраве. Настъпи ли среднощ, филипинките вършат пръстени от банкнотите.

Кръгли са и плодовете, които локалните хора поставят на масата на този ден.

Децата пък скачат по 12 пъти в среднощ (колкото са месеците в годината), с цел да станат по-високи и по-силни.
В Южна Африка хвърлят мебели през прозорците
В Йоханесбург, столицата на ЮАР, за разцвет хората изхвърлят остарели мебели през прозорците. Местните управляващи даже пускат хеликоптери на Нова година, които обикалят страната и оповестяват за рискове при огромното разчистване на домовете.

На Нова година на локалните хора е неразрешено да вървят наоколо до жилищни здания.
В Естония се хранят по 7,9 или 12 пъти
Според естонските традиции, с цел да си осигурите година, цялостна с разцвет и богата софра, в деня преди Нова година би трябвало да се храните 7, 9 или 12 пъти. В празничните дни в столицата Талин може да се насладите на обичайната кухня, в която влизат картофени салати, салами и други
В Испания разхождат куфари за нови пътешествия
Чували ли сте за традицията на испанците, съгласно която на Нова година те наложително хапват по 12 зърна грозде едно след друго? Поверието гласи, че по този метод жителите следват ритъма на 12-те камбани на Пуерта дел Сол. Традиция, която притегля шанс.

Някои упорити пътешественици пък, изнасят куфарите си на улицата, вярвайки че по този метод през годината ще посетят доста и разнообразни дестинации.
В Италия носят алено долни дрехи
Малко след Коледа магазините в Италия зареждат алено долни дрехи в огромни количества. Традицията повелява в новогодишната вечер да се носи долни дрехи в огнения цвят.

Почти същия бит ползват и в някои южноамерикански страни. Там цветът на бельото дефинира каква ще е новата година. Така да вземем за пример, в случай че сте в алено, ще срещнете любовта, в случай че сте в жълтеникаво - ще забогатеете. Белият цвят символизира мир.
В Дания трошат чинии и чаши
Докато южноафриканците изхвърлят движимостите си, то датчаните взимат всички счупени или неизползвани чинии и чаши и ги трошат във вратите на къщите на своите другари и родственици. Колкото повече счупена посуда има пред даден дом, толкоз по-успешна ще бъде годината на живущите в него! Такова е поверието.
В Сибир локалните хора танцуват в река с елха
В Сибир мъжете и дамите на Нова година скачат в река с елха. Дръвчето в началото потъва. Но всички танцуват и пеят към него с алкохол в ръцете се, до момента в който то не излезе на повърхността. Легендата приказва, че по този метод жителите оставят остарялата година под леда и посрещат новата на повърхността.
В Аржентина късат старите книжа
Дневник с двойки, остарели сметки за ток, надраскани тетрадки за домакинска работа. Жителите на Аржентина раздират старите книжа на части и ги изхвърлят през прозорците на домовете си.

Смята се, че по този метод човек се освобождава от баласта, насъбран през последните 12 месеца.
В Шотландия първият посетител носи самун със стафиди
Шотландците имат вяра, че шансът на семейството през цялата година ще зависи от първия човек, който влезе в къщата им през новата година. Ако гостът пристигна с бутилка уиски (символ на забавлението), обичаен бял самун със стафиди (символ на просперитета) и парче въглища в ръцете си (символ на топлина), ще има обилие през годината.
В Германия топят олово върху свещ
В Германия хората топят дребни късчета олово в лъжица върху свещ, след което изливат течността в студена вода. Странните форми от Bleigie?en (изливане на олово) би трябвало да разкрият какво ще донесе идната година. Ако оловото образува топка, шансът ще се търкаля към вас. Формата на корона значи благосъстояние, кръстът - гибел, а звездата благополучие.
В Еквадор горят кукли с лица на политици
В Еквадор хората създават сходни на чучело кукли на политици, поп звезди или други публични фигури и ги палят. Изгарянето на ano viejo (стара година) има за цел да унищожи неприятните сили от последната година и да проправи път на позитивните за новата. Плашилата са направени от остарели облекла, пълнени с вестник или дървени стърготини и на главата им има маска. Еквадорската традиция евентуално е зародила в Гуаякил през 1895 година, когато епидемията от жълта тресчица е засегнала града, а ковчезите с облекла на умрелия са били изгаряни за филтриране.
В Гренландия подготвят ядене цели 7 месеца
В Гренландия също имат рядка традиция за новогодишната нощ. За вечеря там се подготвя деликатес, наименуван кивиак, който се прави от месото на водната птица алка. Любопитното е, че месото се яде сурово, мацерирано в кожата на тюлен, която се навива, с цел да не пропуща въздух. Приготвянето на ястието лишава цели 7 месеца.
В Румъния питат животните за шанса
Фермери и притежатели на животни в прилежаща Румъния се пробват да приказват с животните в новогодишната нощ.

Вярва се, че в случай че животновъдът чуе какво му споделя животното, всички в дома ще се радват на шанс и здраве през годината, написа Standartnews.com.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР