Настъпи кулминацията на сблъсъка за президентския пост в САЩ. Общо

...
Настъпи кулминацията на сблъсъка за президентския пост в САЩ. Общо
Коментари Харесай

Настъпи кулминацията: Сблъсъкът на Двете Америки

Настъпи кулминационната точка на конфликта за президентския пост в Съединени американски щати. Общо 230 милиона американци имат право да изберат дали републиканецът Доналд Тръмп да остане в Белия дом или на негово място да пристигна демократът Джо Байдън.

Т.нар. конфликт на Двете Америки не оставя място за безпристрастни в Съединени американски щати. Основна роля за това имат поляризираните медии, гневният политически език и неналичието на обективност при посланията. За това и за първи път в американската общност се прокарват терзания за мирното предаване на властта след изборите на 3 ноември.

Макар и наситени с огромна степен политическа нервност, най-много от страна на медиите, подкрепящи Джо Байдън, сходни терзания са непознати в скорошната история на Съединени американски щати. Самият Тръмп също спомага за разгръщане на тези спекулации, откакто в първия му спор с Джо Байдън не зае изрично позиция по въпроса с мирното предаване на властта.

В резултат на това Белият дом осъмна с двуметрова ограда, а центърът на американската столица Вашингтон - със здания, оковани в дъски против възможни митинги.

 Снимка: БТА/АП

Какво съставлява конфликтът на Двете Америки съгласно разбора на института " Рего ":

От страна на гласоподавателя на Демократическата партия, който ще поддържа Джо Байдън, към сегашния миг в Овалния офис е настанен президент, спечелил изборите през 2016 година с поддръжката на Русия, персонално в услуга на Владимир Путин. Президентът Тръмп е главен провинен за обстоятелството, че Съединени американски щати са най-засегнати от Ковид рецесията, с повече от 220 хиляди умряли. Повод за това са разкритията на журналиста Боб Удуърт в книгата му " Ярост ", че още през февруари Тръмп е знаел за заплахата от вируса и способността му да се популяризира по въздушно-капков път, само че я е подценил и скрил от обществото " с цел да не се паникьоса ". За редовия демократ Тръмп обслужва своите ползи и тези на най-богатите хора в Америка, с цел да изкупи личния си персонален и корпоративен банкрут. Зад тези изказвания стои следствието на специфичния прокурор Робърт Мюлер за възможното присъединяване на съветските служби в интерес на Тръмп по време на президентската акция през 2016 година, две обвинявания за импийчмънт след диалог с новоизбрания президент на Украйна, Володомир Зеленски през 2019 година, както и последните разкрития на Ню Йорк Таймс, че Тръмп е заплатил единствено по 750 $ федерални налози за 2016 и 2017 година.

 Байдън и Обама нападнаха остро Тръмп Виж още

След несполучливите опити за предварителното преустановяване на мандата, за гласоподавателите на Демократическата партия вярата за промяна на сегашния президент към този момент се свърза с техния претендент за президент, Джо Байдън. Макар и на 78 години, някогашният втори по време на мандата на Обама е изразител на най-ярките стремежи на редовите демократи. Той е подготвен да възвърне интернационалните връзки на Съединени американски щати от ерата преди Тръмп, включително връщане на Съединени американски щати в Парижкото съглашение, опазване на медицинските привилегии на най-бедните, планувано в Закон за налични грижи (Obamacare), " Зелената договорка " за понижаване на въглеродните излъчвания, привилегии на цветнокожите малцинства в Съединени американски щати, универсално почасово заплащане с федерален мандат и други.

В поддръжка на Джо Байдън застанаха медийните колоси в Съединени американски щати, а и в света в лицето на групата медии, благосъстоятелност на Comcast и Warner Media (CNN, NBC, CNBC, Spectrum и доста други), обичайно поддържащи Демократическата партия. Въпросните медии не икономисаха и ден рецензии против Тръмп, като от време на време в техния боеприпас влизаха и откровени лъжи, които доведоха до напускането на трима водещи публицисти от CNN след тяхно следствие за възможни финансови връзки сред Руски капиталов фонд и доближени до Тръмп.

 Тръмп: Ако Байдън победи, ще ви конфискува оръжията, няма да има сватби и Коледа Виж още

Мандатът на Тръмп през погледа на редовия гласоподавател от Демократическата партия следва да бъде едно безусловно безвремие, в което човек, който е изцяло незапознат е попаднал на място, за което е изцяло несъответствуващ, по противоконституционен метод, като в осъществяване на своята работа разрушава американската народна власт и имидж на Америка по света. Както се уточни нагоре, в поддръжка на тази констатация бяха задействани медийни следствия, специфичен прокурор, назначен от Конгреса, служби за сигурност, Държавен департамент и една конституционна процедура по импийчмънт. Подобна институционална и социална офанзива против личността на американски президент е без казус в цялата американска история.

За гласоподавателите на Републиканската партия, преизбирането на Тръмп е въпрос на потвърждаване на реванша, който те дадоха на демократите и на двупартийния естаблишмънт през 2016 година. През късната есен на 2016 година редовите републиканци и най-много сините якички в Америка споделиха гръмко " Не! " на това, което Тръмп назова вашингтонско тресавище. Въпреки социологическите изследвания, които даваха смазваща преднина на претендента на демократите тогава, Хилъри Клинтън (в известния избор тя победи с 3 милиона гласа повече), нещо което се случва и в този момент в употребява на Байдън, републиканците извоюваха победа, която ще се помни десетилетия наред. Те демонстрираха, че избори не се печелят служебно посредством медии от мейнстрийма, нито с властващата от десетилетие политическа уместност във Вашингтон.

 Ранното гласоподаване в Съединени американски щати стигна рекордни равнища, Тръмп и Байдън на двубой в колебаеща се Флорида Виж още

Симпатизантът на Тръмп има вяра, че Америка може да възвърне своето великолепие освен посредством Wall Street и засилена глобализация, само че и посредством " американско сърце, американски ръце и американски дух ". За републиканците Джо Байдън е по-лошата версия на Хилъри Клинтън, той е " подложен " претендент, кукла на конци. След над 40-годишен опит като сенатор от Делауер и вицепрезидент на Съединени американски щати, Байдън е най-ярък представител на вашингтонското тресавище. В удостоверение на това е налице информацията, че до момента в който Джо Байдън е бил вицепрезидент, синът му, Хънтър, е получавал от нефтогазова украинската компания " Бурисма " стотици хиляди долари, без да има каквато и да е експертиза в енергетиката. Самият Джо Байдън се самоопредели за " временен претендент ". Почти никой не гледа на него като претендент за два мандата поради напредналата му възраст. В тази връзка страховете на републиканците са свързани с допустима негова оставка скоро след изборите на 3 ноември и предаване на властта на претендента му за вицепрезидент, Камала Харис (сенатор-демократ от Калифорния), която е ослепителен последовател на най-левите и прогресивни политики в Демократическата партия. Всичко това кара гласоподавателите на Тръмп да се събират с десетки хиляди по време на неговите огромните манифестации за поддръжка, които постоянно се организират даже на фона на Еър Форс 1.

Какви са разпоредбите?

Президентските избори в Съединени американски щати са непреки и са в един тур. Въпреки че означават на бюлетината името на желания от тях претендент за президент, гласоподавателите в действителност гласоподават за 538 електори, които на собствен ред избират президента. За да завоюва вота, един претендент би трябвало да получи безусловно болшинство от гласовете на електорите, т. е. 270.

 Огнян Минчев: Тръмп ще бъде антиевропейски президент, Байдън ще съживи НАТО Виж още

Всеки щат носи избран брой електорски гласове. Той се получава, като се събере броят на конгресмените от съответния щат в Камарата на представителите (който варира съгласно популацията на щата) с броя на сенаторите (по двама за всеки щат). Въпреки че не е обособен щат, федералният кръг Колумбия, където се намира столицата Вашингтон, има трима електори (но нe е показан в Камарата на представителите и в Сената).

Кандидатът, спечелил най-вече гласове в даден щат, печели гласовете на всички локални електори. Само два щата вършат изключение от правилото " спечелилият взима всичко " - Мейн и Небраска.

Тази година се чака доста висока изборна интензивност. Предварителното гласоподаване е рекордно, защото доста гласоподаватели избират да пуснат бюлетината си овреме, с цел да избегнат тълпите в самия избирателен ден в разгара на пандемията от ковид. През 2016 година правото си на глас упражниха 138 милиона американци.

Освен за президент, американците ще гласоподават и за възобновяване на състава на Конгреса. Ще бъдат определени 35 нови сенатори 100-местната горна камара. Подновен ще бъде целият състав на 435-членната долна камара на Конгреса.

Сега демократите управляват Камарата на представителите, а републиканците - Сената.

Събраните и изхарчени от предизборните щабове тази година суми са рекордни - 6,6 милиарда $ единствено за президентските избори - с 2 милиарда повече, в сравнение с през 2016 година

Освен за президент и за Конгрес, в Съединени американски щати ще гласоподават още през днешния ден за щатски законодателни събрания и разнообразни изборни длъжности (включително за губернатори на 13 щати и територии), както и на локални референдуми.

Днес всички ще гледат към Флорида и Пенсилвания - двата щата, които се счита, че ще са от решаващо значение за резултата.

Първите изборни секции ще стартират да затварят към 19 ч. локално време - тези на Източния бряг, последни - тези на Западния.

Първите проекции чакаме в дребните часове на деня против 4-и.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР