Насоките на МОН и Министерството на здравеопазването са много добри

...
Насоките на МОН и Министерството на здравеопазването са много добри
Коментари Харесай

Без големи COVID-рискове в школата, ако изиксванията се спазват стриктно


" Насоките на МОН и Министерството на здравеопазването са доста положителни и всяко едно учебно заведение, съгласно своите условия, може да ги доразработи и да каже какво би трябвало да се прави ". Това съобщи пред БНР главният държавен здравен контрольор и член на Националния действен щаб за ковид а доц. Ангел Кунчев.

" Особено чувствителни сме към учебни заведения та, тъй като децата ни са там всеки ден по няколко часа ", акцентира доктор Кунчев и добави:  " От 52-те страни от европейския район на СЗО нито една не се е отказала от естествения метод на образование. Друг е въпросът при какви ограничения и рекомендации ".

По думите му, когато се събират доста хора на едно място, рисковете се усилват, само че:

" Сравнявайки риска от заразяване в учебно заведение, където се съблюдават всички инструкции за невзаимодействие сред класовете, в случай че всичко това се съблюдава, учебното заведение ще е едно от най-безопасните места в обществото, тъй като сме на ясно, че детето може да се срещне с вируса на всички места ".

Доц. Кунчев беше безапелационен, че не може да се трансфорат учебни заведения та в остров, където да не се среща ковид а, само че може да се понижи рискът до допустима степен, тъй че да стане едно от най-безопасните места. Призова за по-голяма отговорност и от родителите на учениците.

Според специалиста не е разбираемо пренебрежителното отношение към вируса, даже отричането на заплахата от него: " Не, не е елементарен вирус! ", съобщи той.

" Когато се съпоставят данни, би трябвало да е най-малко на 14-дневна заболяемост. Процентът на новозаразените се въздейства и от желанието на хората да пътуват в чужбина и им се постанова да създадат проби за ковид а ", изясни доктор Кунчев и акцентира, че за него забавни са проучванията, които се вършат в Националния център по заразни и паразитни заболявания, където се тестват контактни и хора с клиника и подозрения, там процентът на инфектирани стига от 15% до 23%:

" Това е по-показателното, тъй като изследваш ориентиран контингент. Другото е инцидентно проучване на хора, които по някаква причина желаят да се тестват ".

24,8 на 100 хиляди е заболяемостта в България през последните 14 дни, уточни доктор Кунчев, което дефинира като положително, ниско равнище, само че предизвести, че в случай че всеобщо не се съблюдават ограничения те, може в границите на 2-3 седмици да се доближат " висоти ".

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР