Насочван от ротационния председател Испания, Европейският съюз ще приеме латиноамериканските

...
Насочван от ротационния председател Испания, Европейският съюз ще приеме латиноамериканските
Коментари Харесай

Европа ще изгради мост към Латинска Америка днес или я очаква студен душ

Насочван от ротационния ръководител Испания, Европейският съюз ще одобри латиноамериканските водачи в търсене на единение и изгубени с времето връзки.

Очаква се диалогът да е тежък: Латинска Америка е значима в напъните на Русия да завоюва на своя страна Глобалния юг след западната изолираност поради войната в Украйна, само че е и от ден на ден в икономическата хватка на Китай, а опитът за задълбочаване на комерсиалните връзки с Европейски Съюз не се увенчава с триумф.

Срещата е изключително значима за Испания като първото огромно интернационално събитие, проведено в хода на нейното председателство на Съвета на Европейския съюз, почнало този месец. Мадрид се нуждае от външнополитически триумф освен тъй като в неделя ще има предварителни избори, само че и тъй като министър председателят Педро Санчес постави старания за възобновяване на връзките с някогашните колонии с идването си на власт преди пет години.

Общо 60 водачи ще бъдат на срещата на Европейски Съюз и Общността на Латинска Америка и Карибите (EU-CELAC) през днешния ден и на следващия ден. От тях трийсет и трима ще дойдат оттатък океана. Европа преди форума редица предпочитани области за партньорство - от търговия до битка с климатичните промени - само че разчита да извърши най-малко две огромни цели.

Различията остават

Върнатата от Латинска Америка проектодекларация, която предлага Европейският съюз, сочи, че районът не жалае даже да загатва (войната в Украйна (още по-малко да я осъди), без значение от острите изявления на обособени водачи в последните седмици.

 Ударът в Краматорск раздруса Колумбия, Киев ще съди Ударът в Краматорск раздруса Колумбия, Киев ще съди " съветски разузнавач "

Каталунското издание " Ла Вангуардия ", получило достъп до проектодекларацията, срещата да завърши без официално съобщение, изключително поради, че най-близките до Украйна страни ще отхвърлят текст, в който войната не се осъжда категорично.

Това не значи, че всички тези страни поддържат войната в Украйна; редица от тях осъждат съветската инвазия. На последния избор, през април, в Организация на обединените нации единствено Никарагуа гласоподават срещу резолюция против съветската експанзия, въздържаха се Боливия, Куба и Салвадор от десетки страни.

От една страна, войната остава далечна и Латинска Америка не желае да вземе страна, още по-малко на сходен конгрес с Европа. От друга, най-голямата измежду тези стопански системи, Бразилия, е част от обединяването БРИКС дружно с Русия, а президентът Лула да Силва би трябвало да взе участие в среща на върха в Южна Африка по-късно повече от месец, а и самичък е създател на оферти за мир. Аржентина, Чили и Уругвай пък недвусмислено осъждат Москва.

 Кремъл сподели, че проектът на Бразилия за Украйна заслужава внимание Кремъл сподели, че проектът на Бразилия за Украйна заслужава внимание

Затова и провокира разногласия концепцията, подкрепена от някои европейски страни, украинският президент Володимир Зеленски да се обърне персонално пред латиноамериканските водачи.

Без огромни крачки в търговията

На срещата надали ще има пробив по комерсиалното съглашение с блока MERCOSUR (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай), както се надяваше отговарящият за търговията заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Притеснения, свързани с обезлесяването на Амазония, доведоха договорката до застой макар кардиналното единодушие за нея от двете страни. Засега не се оправдават упованията в Брюксел, че като президент Луиз Инасио Лула да Силва ще се съгласи на климатични условия, мечтани от Европейски Съюз и отхвърлени от предшественика му Жаир Болсонаро. Идеята за климатични санкции при нарушавания на избрани екологични политики се възприема в Бразилия като " наказания ".

 С каменно лице: в Южна Америка Шолц не срещна поддръжка за Украйна С каменно лице: в Южна Америка Шолц не срещна поддръжка за Украйна

За " Ройтерс " длъжностно лице от Европейски Съюз съобщи в края на предходната седмица, че не се чака сериозна смяна. От Аржентина пристигна сходно предизвестие пред публицисти: на политически конгрес нормално не се разискват митнически и търговски статистики. Въпросът не е да се завърши договорката самоцелно, а всеки да завоюва.

Все отново наличието на Лула - което е бе доказано съвсем до края на предходната седмица - дава вяра за предполагаем прогрес в съглашението, защото развръзката зависи значително от Бразилия. Сделката е значима за Европейски Съюз, до момента в който търси достъп до суровините на Латинска Америка, а районът - свежи вложения. От природозащитници и в Европа обаче има рецензии, че ще пострадат както околната среда в Латинска Америка, по този начин и правата на коренните общности в Амазония и други предпазени региони.

 Австрия може да блокира договорката Европейски Съюз - Меркосур поради пожарите в Амазония Австрия може да блокира договорката Европейски Съюз - Меркосур поради пожарите в Амазония

Всяка страна с настояванията си

Изглежда, Латинска Америка желае да приказва за робството и потребността Европа да се извини за търговията от втората половина на предишното хилядолетие, в случай че се съди по отговора на проектодекларацията. Нужни ще са и репарации, защото към Европа се насочат обвинявания за пропуските в развиването на страните, които би трябвало да бъдат кориигирани.

При това Латинска Америка следи съгласно някои със злоба вниманието и помощите, ориентирани към Украйна в хода на войната. Тези средства би трябвало да са оттатък милиардите, които Европейски Съюз (голяма част от тях - Испания) желаят да се насочат като вложения съответно в Южна Америка. Европейски Съюз твърди от години, че желае да ускори уговорката си към района, само че пандемията, политическите рецесии в Латинска Америка и Брекзит разредиха срещите в последните осем години, които преди този момент се организираха един път на две или три.

Преглед на настройката, с която идват водачите на огромните страни, припомня какъв брой мъчно ще е програмата да се движи единствено по отношение на упованията на Европа. ;

За Мексико значимо ще е да издейства по-голяма устременост на обещани от Европейски Съюз вложения за 10 милиарда евро в Латинска Америка в съответни браншове като чиста сила, финанси и биотехнологии, вместо решенията да се вземат напълно оттатък океана. Бразилия желае да се покаже като водач и да приказва за районна търговия, същото интересува и Аржентина , която обаче е по-близка до европейската позиция за войната в Украйна. Колумбия също ще приказва за чиста сила. Чили се интересува от вложения и ще желае да ги разисква двустранно.

Липсата на централна съгласуваност в CELAC е и друго пояснение за какво мъчно може да се реализира консенсус по трънливи въпрос като войната. Страните от Латинска Америка и Карибите работят самостоятелно, а не като политическа общественост, и всяка пробва да прокара личните си визии.

Още повече усложнява нещата фактът, че тази година ротационният ръководител на CELAC е страната с население 100 хиляди души Сейнт Винсент и Гренадини, която стартира договарянията с другите членки и с Европейски Съюз в навечерието на срещата едвам седмици преди нея. Домакинството ѝ припомня и че ще е мъчно да се разискват съществено други тематики като Китай: дребната островна страна е измежду 14-те в света, признаваща Тайван. В късия лист са още няколко от присъстващите, само че всички огромни страни имат интерес от задълбочаващите се връзки с Пекин.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР