Наследниците на писателя Димитър Талев и издателство Захарий Стоянов ще

...
Наследниците на писателя Димитър Талев и издателство Захарий Стоянов ще
Коментари Харесай

Наследници на Талев дават на европейски съд Република Македония

Наследниците на писателя Димитър Талев и издателство „ Захарий Стоянов ” ще съдят в европейски съдилища Република Македония за непозволено издаване, подправяне и замяна на наличието на творби на българския публицист.
Две издателства в някогашната югославска република популяризират книги на Димитър Талев, чието достоверното наличие е сменено, като там, където написа " българско " и " български ", е заменено с " македонско " и " македонски ".

В Република Македония, с която имаме контракт за добросъседство и другарство, се издават творби на българския публицист Димитър Талев, които обаче са фалшифицирани. Директорът на българското издателство „ Захарий Стоянов” Иван Гранитски ги назовава престъпни: " Криминални, тъй като първо са без единодушието на роднините, второ, което е по-важно, се фалшифицират думите на Талев, на всички места където има " българин ", " българско ", се сменя с " македонско ", " македонски ". Талев би се обърнал в гроба ".

В продължение на три години наследниците на писателя и издателство „ Захари Стоянов” изпращат писма до Министерството на културата и Министерството на външните работи, с цел да се реагира на операциите от страна на македонските издателства. Получават отговор единствено от министър Даниел Митов. Иван Гранитски обаче разяснява: " Външно министерство трябваше да направи марш до външно министерство на Македония и да се издирят тези престъпни издатели. Българското Министерство на външните работи, както разбираме, не прави нищо, макар че последните месеци има удобна обстановка с този контракт за добросъседство с Македония ".

Така се стига до решението да се търси помощ в европейските правосъдни институции: " Категорично споделяме, че ще бъдем принудени като държатели на правата на Талев, да се обърнем към европейски правозащитни институции - Страсбург, Брюксел, където можем. В ход е наемането на юристи, само че те би трябвало да са македонски, с цел да може там да се издирят тези две издателства. Дано да съществуват, а да не са завършили към този момент активността и да се стартира към този момент една по-активна процедура ". Наследниците на Димитър Талев са решени да съдят и Министерство на външните работи за безучастие и безгрижие.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР