Наскоро ярки зелени и сини сияния осветиха цялото нощно небе

...
Наскоро ярки зелени и сини сияния осветиха цялото нощно небе
Коментари Харесай

Впечатляващи кадри показват как буря от северни сияния превзема нощното небе

Наскоро ярки зелени и сини сияния осветиха цялото нощно небе над Швеция. Светлинният театър бе сниман от камера в Кируна, която е част от метеорологичната мрежа на Европейската галактическа организация. Тя е ориентирана непосредствено нагоре и е оборудвана с обектив вид „ рибешко око “, което ѝ разрешава да снима небето от небосвод до небосвод. Полярните сияния се появяват в резултат на коронално изхвърляне на маса в земната магнитосфера на 12 октомври.

Слънчева стихия, вилнееща на нашата звезда, изхвърля маса от бързо движеща се плазма в космоса на 9 октомври. Няколко дни по-късно ставаме очевидци на сияния по целия свят в Северното полукълбо.

Видеото ни дава късмет „ да забележим това красиво лилаво зарево доста по-ясно по време на мощните геомагнитни стихии – споделя Хана Лорънс от Европейския галактически операционен център. – Движенията на тази въртелива конструкция в космоса и времето постоянно се назовават аврорни динамичности. “

Лорънс изяснява по какъв начин полярните сияния са резултат от комплицирани тласъци, опериращи в далечната магнитосфера, а това от своя страна ги прави потребен и хубав инструмент за наблюдаване на галактическите времеви условия.

Когато учим взаимоотношенията сред йоносферата и магнитосферата, които са свързани от линии от магнитно поле, е от значително значение да познаваме и аврорните динамичности.

В момента най-различни галактически апарати държат Слънцето под око - Обсерваторията за слънчева динамичност (SDO) и слънчевата сонда „ Паркър “ са единствено някои от инструментите, които учените употребяват, с цел да научат повече за нашата звезда и за метода, по който визира Земята.

Наземните наблюдения, употребяващи камери, които обгръщат цялото небе (като тази в Кируна), също са основни за разбирането на комплицираните и от време на време рискови взаимоотношения сред Слънцето и Земята.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР