Наскоро японски учени съобщиха, че са успели да създадат литиево-йонни

...
Наскоро японски учени съобщиха, че са успели да създадат литиево-йонни
Коментари Харесай

Японски учени са разработили литиевa батерия без кобалт със 60% по-висока плътност на съхранение на енергия

Наскоро японски учени оповестиха, че са съумели да основат литиево-йонни акумулатори без кобалт, които имат по-висока компактност на предпазване на заряда и към момента могат да се създават на съществуващите индустриални линии.

Това значи, че новият вид акумулатори могат да се създават в съществуващи фабрики, без да се постанова сериозна рационализация, което ще спести време и средства. Традиционно литиево-йонните акумулатори със наличие на никел употребяват в състава си по едно и също време кобалт и манган. Батериите, основани на стоманен фосфат се оправят без кобалт, което разрешава да се създават с 30 % по-евтино. Освен че е безценен, кобалтът е относително необичаен детайл и съставлява опасност за околната среда, в случай че не се изхвърля вярно, тъй че има доста аргументи да бъде сменен, а с изключение на всичко това, добивът му в Конго предизвиква човешко страдалчество.

Както изяснява Nikkei Asian Review, учени от Токийския университет са създали литиево-йонни акумулатори, които съдържат никел, манган, силиций и О2, несъмнено, в допълнение към самия литий. Тази композиция от детайли, както демонстрират опитите разрешава постигането на по-високи напрежения. За електрическите автомобили това е добре, защото скоростта на зареждане на батериите им може да се усили посредством потребление на по-мощни зарядни станции.

Предишните прототипи на такива акумулатори страдаха от ниска дълготрайност на живота във връзка с циклите на зареждане и разреждане. Японските учени са съумели да решат казуса като са подобрили състава на електролита. Създаденият от тях първообраз на акумулаторна клетка с форм-фактор на „ монета “ съумяла да резервира 80% от номиналния си потенциал съгласно резултатите от тестванията с 1000 цикъла на зареждане. Този вид акумулатори имат 60% по-висока компактност на предпазване на заряда от LFP батериите, които понастоящем се смятат за най-жизнеспособната версия на безкобалтовите акумулатори.

Теоретично новите акумулатори биха могли да имат даже по-висока компактност на предпазване на заряда от батериите, съдържащи кобалт. Предизвикателството пред разработчиците в този момент е да проучат по какъв начин животът на новия вид акумулатори понижава с течение на времето.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР