Наскоро списание The millions обяви най-добрите книги на столетието. В

...
Наскоро списание The millions обяви най-добрите книги на столетието. В
Коментари Харесай

10-те най-добри книги на XXI век, които всеки трябва да прочете

Наскоро списание „ The millions " разгласи най-хубавите книги на столетието. В подготвянето на класацията са взели присъединяване някои от най-изявените публицисти, критици и писатели от всички краища на света, а самото гласоподаване протече в особено основана за случая група във Фейсбук.

Ето кои са най-хубавите книги в топ 10.

1. „ Мидълсекс " – Джeфри Юджeнидис

 middlesex

Странен разказ... И в това време поетичен, носталгичен, изпълнен с обич към живота, към хората, към корените...
Създаден на прехода сред две епохи, „ Мидълсекс " поразява с необятното въображение на своя създател. Необикновената сага е разказана от един хермафродит, правоприемник на гръцки емигранти, потърсили избавление от турските зверства в далечна Америка. Това е поетична и красива изповед, наситена с неподражаема просветеност и необикновено възприятие за комизъм. Читателят, протегнал ръка към този разказ, става очевидец на дисекцията на търсенията, насладите, тежненията и откритията на основния воин – роден като момиче, 14 години по-късно тя/той се трансформира в момче.

Наистина странна история на пръв взор. Но още от първите страници се потапяме в един вълшебен, магически свят, където искрено се приказва за кръвосмешения, обич, изгубени самоличности и търсещи души. Свят, в който всеки от героите търси и открива своето място и своето парченце благополучие... Свят, в който, с цел да успееш, би трябвало да се приемеш подобен, какъвто си, и сключвайки помирение със самия себе си, да продължиш напред...
(У нас книгата се популяризира от издателство „ Жанет-45 ", може да я намерите в книжарници „ Хеликон " )

2. „ Краткият чудноват живот на Оскар Уао " – Джуно Диас

 wao

Джуно Диас (1968) е роден в Доминиканската република и отраства в Ню Джърси. Завършва Рътгърс колидж. Автор е на сборника с разкази Drown /1996/, който се трансформира в невиждан шлагер в Съединените щати и е разгласен за събитие от литературната рецензия. Романът " Краткият чудноват живот на Оскар Уао " - дребна шеметна енциклопедия на доминиканската история, американската латино имиграция и света на буйните фенове на комиксите и научната фантастика, написана на няколко гласа и на два езика - излиза единайсет години по-късно и печели ред оценки.

Казват, че идва от Африка и е донесено тук с виковете на робите; че е предсмъртно проклинание на таиносите, изречено при загиването на един свят и раждането на друг; че е злобен дявол, промъкнал се в Творението през отворената на Антилите врата към пъкъла. В общ смисъл " фуку американус ", в резюме " фуку ", е проклинание или зла участ, само че се използва най-много като " проклятието и злата участ на Новия свят ".
Но както и да се назовава и откъдето и да произлиза фуку, никой не се съмнява, че идването на европейците в Испаньола е пуснало проклятието на независимост и от този момент газим до шията в лайна. Санто Доминго може и да е неговата изходна точка, мястото, от което е проникнало на този свят, но всички ние сме негови деца, без значение дали го осъзнаваме или не.

Предполагам към този момент сте се досетили, че и аз си имам фуку история. Ще ми се да можех да кажа, че е най-хубавата - фуку номер едно, - само че не желая да неистина. Моята не е най-страшнта, най-ясната, най-болезнената, нито пък е най-красивата.
Просто е тази, дето ме е сграбчила за гушата.
(Изд. Жанет 45, в книжарниците на „ Хеликон " )

3. „ 2666 " – Роберто Боланьо

 9780374100148 custom-20df67391ea089bfc30f194d46a4b82ca0421690-s6-c30

„ 2666 " - един от знаковите романи на епохата, неоспорим шедьовър. „ 2666 " е гигантска човешка покруса във времето и пространството, изтъкана от принуждение и закононарушения, равнодушие и корупция, интелектуални търсения и съсипия. Историята на разочарованието от света, превъплъщенията на неотменното, на човешкото. Боланьо не е човекомразец, нито безсрамник. В „ 2666 " той е надълбоко и безнадеждно отчаян.

Романът печели голям брой литературни награди: Наградата на град Барселона (2004), премията на Саламбо (2005), Наградата за художествена литература на Американската асоциация на литературните критици (2--9).
(Изд. „ Рива " )

4. „ Облакът атлас " – Дейвид Мичъл

 Cloud Atlas

Един от най-забележителните постмодерни гласове в литературата на XXI век, Дейвид Мичъл съчетава приключенско изложение с типична за Набоков пристрастеност към загадките, бдителност в построяването на героите и усет към философските и научните разсъждения в традицията на Умберто Еко, Харуки Мураками и Филип К. Дик. Резултатът е блестяща и истинска литература, колкото дълбока, толкоз и занимателна. „ Облакът атлас " се състои от шест истории, подредени една в друга като кукла матрьошка, които превеждат читателя през разнообразни времена и места – от XIX век в далечния Тихи океан до постапокалиптично бъдеще на Хаваите. В хода на повествованието Мичъл разкрива каква е връзката сред обособените герои, по какъв начин се преплитат орисите им и по какъв начин душите им се носят във времето и пространството като облаци в небето.
(Изд. „ Прозорец " )

5. „ Пътят " – Кормак Маккарти

 The-Road

„ Пътят " е разтърсващ роман за времето, когато цивилизацията и природата са мъртви. татко и наследник пътуват през изпепелената Америка на юг към океанския бряг – дни, месеци, години. Нищо не помръдва измежду разрушения пейзаж с изключение на носената от вятъра пепел. Те имат единствено облеклата на гърба си, нищожни ресурси храна и един револвер, с който да се бранят от варварските шайки канибали по пътищата. Но залогът на това пътешестване не е единствено тяхното оцеляване, тъй като мъжът и момчето носят огъня на целия човешки жанр и ориста на целия свят зависи от салдото на безнадеждната им задача.

„ Прозата в тази книга е толкоз красива и сурово сдържана, че се чете като пророческо стенание. Изключителен роман за човечеството в руини, който всички ние би трябвало да прочетем. "
Дейли Мейл

„ Пред нас е творението на един популярен американски публицист. Въпреки мрачната си изразност, божественият език на „ Пътят " води двете вплетени души на героите оттатък мрака. Маккарти продължава да носи огъня. "
(Изд. „ Новелон " )

6. „ Изкупление " – Иън Макюън

 macewan

В най-горещия ден от лятото на 1935 година тринайсетгодишната Брайъни вижда по какъв начин по-голямата й сестра Сесилия съблича облеклата си и се гмурва във фонтана в градината на тяхното имение. До фонтана, наблюдавайки, стои нейният другар от детските години Роби, завърнал се неотдавна, също като Сесилия, от следването си в Кеймбридж.

Още преди края на деня животът и на тримата ще се е трансформирал окончателно. Роби и Сесилия ще са прекосили граница, която даже не са си представяли първоначално, и ще са станали жертва на въображението на по-малкото момиче. Брайъни ще е станала очевидец на мистериозни събития и ще е направила закононарушение, което цялостен живот ще се пробва да изкупи. „ Изкупление " е най-хубавото достижение на Макюън. Брилянтно и извънредно грабващо в своето изложение на детството, любовта, войната, Англия и нейните класови разслоения, а в центъра му е едно надълбоко – и надълбоко затрогващо – проучване на срама и прошката, на изкуплението и сложното смирение.

Иън Макюън (р. 1948) – най-награждаваният британски публицист и несъмнено един от най-талантливите европейски създатели – е създател на десетина романа, измежду които „ Откраднатото дете ", „ Амстердам ", „ Невинният ", „ Изкупление ", „ Неумолима обич " (ИК „ Колибри " – 2005). Още първият му алманах с разкази е отличен с премията „ Съмърсет Моъм ". Следват три награди, измежду които и „ Букър ", за която Макюън е номиниран четири пъти поредно. А романът „ Изкупление " получава 4 награди – същински връх. „ Събота " (ИК „ Колибри " – 2007) също е номиниран за " Букър " и е отличен с една от най-старите и влиятелни английски награди за литература, „ Джеймс Тейт Блак Мемориал Прайз ". Много от творбите на Макюън са филмирани.
(Изд. „ Колибри " )

7. „ Поправките " – Джонатан Франзен

 cvr9781442341753 9781442341753 hr

Cлед петдесетгодишна „ кариера " като брачна половинка и майка Инид Ламбърт желае да се позабавлява, като събере фамилията си за една последна Коледа в родния дом. Робувала цялостен живот на визията за „ пристойност " и скланяла глава пред тесногръдите отзиви на провинциалната си среда, жизнерадостната Инид с всички сили се мъчи да си затвори очите пред протичащото се: къщата се разрушава, паркинсонът трансформира брачна половинка ѝ в изглупял старец, най-големият ѝ наследник Гари се старае да убеди себе си и жена си, че не страда от клинична меланхолия, брат му Чип се пробва да си уреди удобно битие посредством присъединяване в неуместна, само че изненадващо печеливша финансова пирамида в Прибалтийските републики, а сестра им прахосва младостта си в обречена връзка с женен мъж. В увлекателната ту занимателна, ту смешно-тъжна история Франзен съумява да пресъздаде пъстрата картина на живота в навечерието на спукването на балона на „ най-дълго траялия стопански подем " при президента Клинтън и малко преди суровата реалност да внесе своите „ ремонти " в илюзиите на американския блян към благополучие.
(Изд. „ Колибри " )

8. „ Gilead " – Мерилин Робинсън

 Gilead-Photo-1

Двадесет и четири години след първия си разказ Marilynne Робинсън се завръща с една интимна история на три генерации от Гражданската война на ХХ век: История за татковци и синове и духовните борби, които към момента бушуват в сърцето на Америка.

Gilead е притежател на премията Пулицър за фантастика 2005.

9. „ Бели зъби " – Зейди Смит

 whiteteeth

Красивата британката Зейди Смит (р. 1975) е издала четири романа: „ Бели зъби " (2000), „ Мъжа с подписите " (2002), " За хубостта " (2008) и „ NW " (2012), само че към този момент се смята за една от значимите модерни авторки. Печели премията „ Ориндж„, литературното списание „ Гранта " (което неотдавна излиза и в България) я включва в листата си на 20 от най- положителните млади създатели, а „ Бели зъби " е в топ 100 на списание „ Таймс " за англоезични романи за годините от 1923 до 2005. Независимо от триумфите си, тя счита за едно от разпоредбите за писане „ Не бъркай почестите с достиженията. " Обучава се в университета Кеймбридж. Съпругът й Ник Леърд е стихотворец, чийто стихове Зайди включва в романите си. В момента двамата са се открили е Ню Йорк, където тя преподава и написа алманах с есета озаглавен „ Моралността на романа " или по какъв начин да се проваляме по- добре. Зейди Смит има невероятната дарба да разказва герои от всевъзможни генерации, идентичности и минало. Дори част от героите й да са чернокожи, техните прекарвания са универсални. Писането й е реалистично и амбициозно, а в ядрото му най- постоянно е фамилията.

10. " Кафка на плажа " – Харуки Мураками

 Kafka-on-the-Shore-Book-Review-at-Fifthangle-com

След „ Норвежка гора " и „ Спутник, моя обич " това е третата книга на световноизвестният японски публицист Харуки Мураками, с която се среща българският четец. Магичен, хипнотичен, „ Кафка на плажа " е „ разказ на посвещаването ", в който с безпределно великолепие и изумително въображение се разпростират цялата дълбочина и стилно благосъстояние на създателя. Произведение от висока проба, което се подрежда измежду най-хубавите мостри на „ просветителния разказ " в международната литература. Кафка Тамура, наследник на прочут ваятел, напуща дома си в Токио, с цел да избяга от ужасното предсказване на татко си. Старият и незлоблив Наката, който убива изцяло чужд човек, също взема решение да хване пътя, покорявайки се на неизпълним вътрешен повод. Увлечени в огромна авантюра, в едно кошмарно пътешестване из лабиринтите на човешката душа, двамата герои се сблъскват по пътя си с хора и котки, с риби, които падат от небето и с доста други видимо невероятни неща и събития. Докато не станат най-после очевидци по какъв начин орисите им непреклонно се преплитат и не открият личната си истина.

След появяването на романа на японския пазар, издателите основават специфичен уебсайт, на който читателите могат да задават въпроси на Мураками по отношение на многопластовото изложение. И той в действителност написва над 1200 отговора. В различен англоезичен уебсайт създателят декларира, че ключът към разбирането на книгата се крие в многократния й прочит. „ Кафка на плажа - твърди той - съдържа не една гатанка, само че аз не давам отговори. За всеки четец отговорът е друг и той би трябвало да го открие за себе си. "

Роден през 1949 година в Киото, Харуки Мураками приключва сполучливо литературния факултет на токийския университет, а по-късно става притежател на джазклуб в Шибоя. Като студент взема присъединяване в антивоенното придвижване и се афишира против войната във Виетнам. Още първата му книга „ Чуй по какъв начин пее вятърът (1979) е отличена с влиятелна премия. Сам той признава, че е повлиян не толкоз от японските литературни кодове, колкото от попкултурата, която му е разкрила прозорец към света. Преводач е на Чандлър, Фицджералд и други огромни американски създатели, които желае да открие за японската просвета. Харуки Мураками е приет от международната литературна рецензия за един от най-хубавите модерни японски създатели. Той сигурно e най-превежданият в чужбина и с най-високи тиражи на книгите си, издавани и преиздавани неведнъж освен в Съединени американски щати и Западна Европа, само че и в Русия, Румъния, Сърбия и прочие Творчеството му е изпълнено с лирика и ониризъм, което изяснява обстоятелството, че всяка от книгите му се продава допълнително от 2 000 000 екземпляра.

Харуки Мураками бе разгласен за лауреат на тазгодишната премия „ Франц Кафка ", която ще се връчи публично на 28 октомври, чешкия народен празник, в остарялото пражко кметство. Самата премия е умалено копие от статуята на Франц Кафка в Прага - дело на чешкия ваятел Ярослав Рона, и е с парично изражение 10 000 $.
(Изд. „ Колибри " )

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР