Наскоро публикуваният макроикономически анализ на Българската народна банка /БНБ/ предоставя

...
Наскоро публикуваният макроикономически анализ на Българската народна банка /БНБ/ предоставя
Коментари Харесай

БНБ с прогноза за ръста на заплатите у нас

Наскоро оповестеният макроикономически разбор на Българската национална банка /БНБ/ дава изчерпателен взор върху идните стопански трендове и провокации пред българската стопанска система . Анализът обрисува основните мотори на растежа и евентуалните опасности, които могат да обиден икономическото благоденствие на страната.

Анализът на Българска народна банка акцентира забележителното нарастване на заплатите заради затегнатия пазар на труда и дефицита на работна ръка. Това нарастване в заплатите поддържа действителния наличен приход на семействата и частното ползване, само че в същото време води до по-високи разноски за труд на единица продукция за компаниите.

Повишаването на лихвените проценти , което се следи по-осезаемо в бранша на нефинансовите предприятия, е още един значим аспект. Според Българска народна банка, тази наклонност ще продължи до началото на 2025 година

Въпреки леко нарастване през 2023 година, безработицата остава на исторически ниски равнища . Се чака последователно понижение в идващите години заради планувания стопански напредък и намаляването на популацията в трудоспособна възраст.

Прогнозите за растежа на действителния Брутният вътрешен продукт включват закъснение през 2023 година спрямо 2022 година, последвано от ускоряване през 2024 и 2025 година, като главен мотор се чака да бъде нарастването на вложенията , изключително по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Българската стопанска система се сблъсква с опасности, в това число световни геополитически спорове, стягане на паричните условия в Европа и Съединени американски щати , и евентуални забавяния в осъществяването на капиталови планове.

Макроикономическият разбор на Българска народна банка акцентира една комбинация от оптимизъм и провокации за българската стопанска система . Въпреки че се чака икономическият напредък да продължи, съществуват обилни опасности, които изискват деликатно наблюдаване и стратегическо обмисляне. Справянето с тези провокации ще бъде основно за поддържането на устойчива икономическа среда в България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР