Наскоро открита система за водоснабдяване е на път да пренапише

...
Наскоро открита система за водоснабдяване е на път да пренапише
Коментари Харесай

Хидротехническа система отпреди 7000 години изумява археолозите

Наскоро открита система за водоснабдяване е на път да пренапише историята на строителството в Китай. След четири години проучвания беше разкрито, че водоснабдителната система на обществото Лиангджу, живяло през неолита и до момента известно с ювелирните си фигури от нефрит, е основана преди 7000 години.

Екипът от археолози проучва по какъв начин хората от Лиангджу са изграждали водоснабдителната си система в делтата на Яндзъ сред 5300 и 4300 година преди новата епоха.

Изследователите наблюдават система от язовири, високи и ниски, както и резервоари изкопани в скалите, които съставляват един от най-старите и най-големи международни планове за хидротехническо строителство. Според проф. Юджи Жуанг от University College в Лондон, язовирите са били издигнати изненадващо бързо, като се има поради скалистия терен.

Главният занаят на обществото Лиангджу е бил земеделие и те са имали отлични условия да го практикуват в делтата на Яндзъ. За да изградят системата от язовири, хиляди служащи е трябвало да изкопаят към 4 милиона кубически метра земя. Като спомагателна инфраструктура на системата са били издигнати и мрежа от изкуствени канали, канавки и изкопи с дължина повече от 30 км., които допълвали естествените канали на реката.

„ Мащабът на промени в околната среда е невиждан за своето време, като демонстрира високи софтуерни знания на едно на практика изолирано общество “, споделя пред Нюзуик проф. Жуанг.

Системата от водни канали е пособия за производството на ориз, което е издържало цялото население на района. Древният град Лиангджу се намира в среда на блатисти зони и всичките шест градски врати, открити до момента, са входовете за водни пътища, свързващи водната мрежа от вътрешността с тази отвън града.

Днес мястото е оповестено за предпазена зона от Юнеско, поради неговото религиозно, политическо и икономическо значение, дружно с културните полезности и фигурите от нефрит, с които са били погребвани знатните членове на обществото Лиангджу.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР