Наскоро национализираният доставчик на газ Uniper отчете рекордните 40 милиарда

...
Наскоро национализираният доставчик на газ Uniper отчете рекордните 40 милиарда
Коментари Харесай

Германският газов доставчик Uniper отчете 40 млрд. евро загуба

Наскоро национализираният снабдител на газ Uniper регистрира рекордните 40 милиарда евро чиста загуба – една от най-големите в корпоративната история на Германия. Негативният финансов резултат отразява предстоящите бъдещи загуби вследствие на решението на Русия да спре доставките за страната.

Деветмесечната загуба в допълнение акцентира голямата взаимозависимост на Германия от съветския газ, изграждана в продължение на десетилетия. Компанията към този момент е най-голямата жертва на енергийната рецесия до момента, написа Reuters.

От началото на годината акциите на Uniper са се обезценили с 93% и сега пазарната оценка на доставчика е едвам 1.14 милиарда евро – спад от 15.2 милиарда евро непосредствено началото на годината.

Нашите данни за полугодието към този момент демонстрираха, че това е оставило големи белези върху финансовите ни резултати “, сподели основният финансов шеф Тиина Туомела, добавяйки, че сега се завърши контрактуваният стабилизационен пакет, който ще трансферира по-голямата част от собствеността на Uniper в ръцете на държавното управление.

Uniper сподели, че чистата загуба включва 10 милиарда евро осъществени до момента загуби, понесени от компанията поради подмяна на размерите съветски газ с количества на спот пазара на доста по-високи цени, и 31 милиарда евро бъдещи загуби, свързани с този проблем.

Акциите на Uniper паднаха с 3%.

Туомела сподели, че диалозите в този момент са ориентирани към това по какъв начин да се размени таксата за газ, която беше анулирана в последния миг, с инструмент, който дейно ще трансферира големите загуби върху бъдещия притежател на Uniper – немското държавно управление.

В същото време компанията заплаши със правосъдни дейности някогашния си главен снабдител „ Газпром “ и обмисля произвеждане пред шведски трибунал, с цел да изиска милиарди евро обезщетение.

Ние също по този начин работим интензивно за преструктуриране на нашето газово портфолио, с цел да минимизираме рисковете и да прекратим до 2024 година загубите вследствие на спрените доставки на съветски газ “, сподели Туомела.

Сред главните цели на групата остава плануваното излизане от съветския пазар, където тя има 83.7% дял в Unipro, се споделя в известието, добавяйки, че скорошното показване на съветското поделение е нараснало интереса измежду вероятните купувачи.

Съгласно съглашението с Берлин Uniper получи кредитни линии на стойност 18 милиарда евро от държавния заемодател KfW, 14 милиарда от които са изтеглени към края на октомври, се споделя в известието.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР