Наскоро бе регистриран най-горещия ден в историята на Земята, откатто

...
Наскоро бе регистриран най-горещия ден в историята на Земята, откатто
Коментари Харесай

Светът ще продължи да чупи топлинни рекорди: Как жегата се отразява на тялото ни?

Наскоро бе регистриран най-горещия ден в историята на Земята, откатто се водят статистики. Експертите предизвестяват, че вероятно върхът ще бъде строшен неведнъж през идващите години, даже месеци защото климатичната рецесия води до все по-високи температури.

А това се случва бързо: нов отчет, оповестен предишния месец, ни заяви, че всичките девет най-горещи месеци юни са се случили през последните девет години.

Изключително горещите дни, това, което може да се смята за най-горещите дни на лятото, са по-чести в този момент, в сравнение с през 1970 година в 195 места, съгласно Climate Central. От тях почти 71% в този момент са изправени пред най-малко седем спомагателни извънредно горещи дни всяка година.

Ефектите са опустошителни.

В един окръг в Тексас минимум 11 души починаха за малко повече от седмица по време на безмилостната гореща вълна през юни. В Мексико високите температури са умъртвили минимум 112 души от март насам. Скорошна гореща вълна в Индия умъртви минимум 44 души в щата Бихар.

Ето какво се случва с тялото ви при рискови горещини, защо би трябвало да внимавате и по какъв начин да се предпазите.

Какво се случва с тялото ви

Обикновено тялото ви е привикнало с избран диапазон от температури, нормално сред 36-37 градуса по Целзий. Когато мозъкът ви усети смяна (по-ниска или по-висока температура от тази) то се пробва да помогне на тялото ви да се охлади или загрее, съгласно доктор Джудит Линден, изпълнителен заместник-председател на отдела по незабавна медицина в Бостънския медицински център и професор по отдела за незабавна медицина в Медицинския факултет на Бостънския университет.

„ Има редица разнообразни способи, по които (мозъкът) се пробва да охлади тялото. Един от методите, най-често срещаният метод, за който се сещаме, е да се потите “, споделя Линден пред CNN. „ Порите се отварят, тялото се изпотява и потта се изпарява, което охлажда тялото. “

Вторият метод, по който тялото ви се охлажда, е посредством разширение на съдовете и ускорение на сърдечната периодичност, което оказва помощ за извеждането на топлота и кръв на повърхността на тялото ви и оказва помощ за освобождението на тази непотребна топлота.

Когато сте изложени на високи температури, за тялото ви става по-трудно да се пробва да се оправи с охлаждането. А в случай че сте в среда, където е горещо, само че и влажно, потта не се изпарява толкоз елементарно, което покачва още телесната ви температура, съгласно клиниката Mayo.

„ Колкото по-висока е влажността, толкоз по-ниски температури са ви нужни за рискови горещини “, прибавя Линден.

Високите телесни температури могат да доведат до увреждане на мозъка и други жизненоважни органи, споделят от здравната работа на Съединени американски щати. Те също по този начин могат да доведат до няколко болести, свързани с топлината.

Видове болести, свързани с топлината

Болестите, свързани с лека топлота, в това число топлинни крампи, са най-често срещаните, изяснява Линден. Топлинните крампи могат да се развият при хора, които се потят доста, в това число по време на подготовка. Прекомерното изпотяване изразходва цялата сол и влага в тялото и може да докара до мускулни болки или конвулсии, нормално в корема, ръцете или краката, съгласно американската здравна работа.

Може да се развие и топлинен обрив. Това е раздразнение на кожата, породено от прекалено много изпотяване при горещо и влажно време. Той най-често се среща при дребни деца. Обикновено е алена група от пъпки или мехури, които се появяват тук-там като шията, горната част на гърдите или в гънките на лактите.

Когато тялото ви стартира да надвишава способността си да се охлажда, можете да развиете това, което е известно като топлинно безсилие.

„ В този случай следим прекалено изпотяване, тъй като тялото ви в действителност ще се опита да се оправи с тази спомагателна топлота. Може да се почувствате замаяни. Често хората изпитват гадене, главоболие и кожата им постоянно наподобява бледа и лепкава, а пулсът им е интензивен “, изяснява Линден. „ Това е последният опит на тялото да се охлади, преди в действителност да отиде в точка, от която няма връщане. “

Топлинният удар е най-сериозното заболяване, обвързвано с топлината, и в случай че не се лекува, може да докара до гибел.

„ Тогава температурата на тялото ви надвишава 40 градуса и механизмите стартират да се провалят “, прибавя Линден пред CNN.

Предупредителните признаци могат да включват извънредно високи телесни температури, зачервена и суха кожа, интензивен пулс, главоболие, замаяност, гадене или загуба на схващане, съгласно CDC.

„ Отличителният белег на топлинния удар е комплициране и възбуденост “, изяснява Линден. „ Така че, когато някой е изложен на високи температури и стане комплициран и възбуден, можем да приказваме за топлинен удар, до момента в който не се потвърди противното. Незабавно би трябвало да се потърси помощ. “

Кой е най-застрашен

Възрастните хора, хората с хронични болести, както и децата са изложени на по-висок риск от тежки болести, свързани с горещината. Те са по-малко склонни да усетят и реагират на температурни промени и може да одобряват медикаменти, които утежняват топлинните резултати.

„ Има и доста младежи, тъй като е евентуално да не разпознаят болестта, обвързвано с топлината. При тях е и по-малко евентуално да се измъкнат от топлината, в случай че стартират да се усещат прегряли “, споделя Линден пред CNN.

Спортистите и домашните любимци също са изложени на по-висок риск, прибавя тя.

„ В такова време в никакъв случай, в никакъв случай, в никакъв случай не би трябвало да оставяте дете или домакински любим в колата даже за минута “, добави Линден.

Как да останем в сигурност

Когато вашата общественост е изправена пред рискови горещини, има няколко неща, които можете да извършите, с цел да предпазите себе си и другите.

Първо, внимавайте за признаци на топлинно безсилие или други болести.

„ Ако някой стартира да се усеща зашеметен, да ви се гади или да имаге главоболие, това е моментът, в който би трябвало да се работи неотложно “, изяснява Линден. „ Това значи да намерим хладна среда. “

Даването на течности може да помогне човек да се охлади. Ако някой стартира да губи схващане или има гадене или повръщане, би трябвало да се потърси незабавна здравна помощ. 

„ Ако видите някой с каквото и да е комплициране, това неотложно е червен байрак “, прибавя Линден.

Когато на открито е горещо, пробвайте се да избягвате действия навън – изключително сред 11 и 15 часа. Ако би трябвало да излезете на открито, носете светли облекла, покрийте главата си и пийте доста течности. Не чакайте да ожаднеете, с цел да пиете вода – това може да е симптом на дехидратация. Линден предлага да пиете най-малко една чаша вода на час.

„ Ако започнете да се чувствате замаяни, да се потите повече, а пулсът ви да се форсира – излезте от жегата неотложно “, предлага Линден.

Опитайте се да намерите климатик или места във вашия регион, където можете да отидете, с цел да се охладите, съгласно Ready.gov. Дори прекарването на няколко часа в търговски център или социална библиотека може да помогне.

Когато сте у дома, вентилаторите могат да ви оказват помощ, само че не разчитайте на тях като на единствения си метод за изстудяване – макар че може да се чувствате по-удобно, те няма да оказват помощ за попречване на болести, свързани с топлината.

„ Ако сте в супер гореща стая и имате вентилатор, потребно ли е? Не “, споделя Линден. „ Вентилаторите не са безупречни. “

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР