Наскоро американската компания The Criterion Collection, която има особено отношение

...
Наскоро американската компания The Criterion Collection, която има особено отношение
Коментари Харесай

Кои са любимите филми на Мартин Скорсезе

Наскоро американската компания The Criterion Collection, която има изключително отношение към съхраняването и популяризирането на кино класики от този и предишния век, направи изключително забавно изявление с Мартин Скорсезе.

Гениалният режисьор подбра най-любимите си филми от големия списък на Criterion, споделяйки по нещо за всеки от тях. Очаквано, подборката е пъклен забавна.
 Кадър от Пайза. Кадър от Пайза.
Пайза (1946)
Режисьор: Роберто Роселини

„ Документалния ми филм за италианското кино My Voyage to Italy стартира таман с Пайза. За мен, това беше първият конфликт с великото кино въобще. Помня, че го гледах по малкия екран дружно с дядо и баба, които бяха доста впечатлени от това по какъв начин се е трансформирала родината им, откогато я бяха напуснали преди толкоз години. Реакцията им беше толкоз жива и същинска, колкото и сцените и героите в самия филм. Бях очевидец на голямата мощ на киното – освен това правено надалеч от Холивуд и то с доста по-малко средства.”
 Кадър от Реката. Кадър от Реката.
Реката (1951)
Режисьор: Жан Реноар

„ Годините след Втората международна война са изключително време за киното по целия свят. Милиони починали, цели градове са изтрити от лицето на Земята, вярата на човечеството в себе си е разтърсена. В това време великите режисьори стартират да размишляват над смисъла на живота и чудото, наречено живот. Подобен е и филмът на Жан Реноар. Това е първата творба след неговия „ Американски период”, първият му пъстър филм, една творба за живота. В Реката липсва същински сюжет, само че има история за ритъма на съществуването, за циклите на раждане, гибел и възобновление. За нежната хубост на света.”
 Кадър от Пепел и диаманти. Кадър от Пепел и диаманти.
Пепел и диаманти (1958)
Режисьор: Анджей Вайда

„ За първи път гледах Пепел и диаманти през 1961. И даже по това време, когато гледахме всичко с необятно отворени очи и чакахме най-хубавото от киното, този филм ме шокира. Имаше нещо в тези подиуми – очевидно и невидимо, като един призрачен сън, който продължава още и още, чувството за полуда и глупост, за израстването по време на война. И всичко това, комбинирано с невероятната хубост на основния артист Збигнев Цибулски. Този филм ми подейства като същинска илюзия.”
 Кадър от 8 1/2. Кадър от 8 1/2.
8½ (1963)
Режисьор: Федерико Фелини

„ Какво ще направи Фелини след Сладък живот? Всички се питахме това. Как би могъл да надскочи себе си? И въобще – желае ли да надскочи себе си? В края на краищата, той направи нещо, което никой не очакваше от него. Той взе за основа на новия си филм личната си обстановка – режисьор с осем кино лентата и половина, международна популярност около последната си творба и голямо напрежение какъв тъкмо ще бъде идващия му филм. 8 ½ си остава шедьовър в толкоз доста връзки – поради свободата, изобретателността, взискателността, тъгата, омагьосващата операторска работа и изключителната подреденост на сцените.”
 Кадър от Презрение. Кадър от Презрение.
Презрение (1963)
Режисьор: Жан-Люк Годар

„ Смятах Годар и Антониони за най-великите образни актьори в киното – те си играеха с цветовете и подреждаха фрагментите си по този начин, както великите художници са рисували върху платно. Вероятно поради това считам Презрение за един от най-вълнуващите филми от онази ера. Нещо повече – с годините филмът стана извънредно, даже отвратително трогателен за мен. Презрение обрисува в потресаващи краски един провален брак и влияе доста мощно, изключително в продължителната сцена с Пиколи И Бардо в техния апртамент. Дори и да не знаеш, че бракът на Годар и брачната половинка му Ана Карина стартира да се разпада тъкмо към снимането на кино лентата, можеш да го усетиш в действието, в динамичността на сцените, в връзката сред героите.”

Сред останалите обичани на Скорсезе филми са Червените обувки на Майкъл Пауъл и Емерик Пресбургер, Разкази на бледата луна след дъжд на Кенджи Мидзогучи, Приключението на Микеланджело Антониони, Салваторе Джулиано на Франческо Рози и Гепардът на Лукино Висконти.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР