Нашият организъм и имунна система трябва да реагира на рязката

...
Нашият организъм и имунна система трябва да реагира на рязката
Коментари Харесай

Вирусолог: Резките промени на времето стимулират инфекциозните заболявания в 58% от случаите

" Нашият организъм и имунна система би трябвало да реагира на внезапната смяна във времето. Сама по себе си тя няма да ни повлияе, само че това зависи от доста фактори. Тук значение имат възрастта, съществуването на съпътстващи болести, злоупотребата с алкохол и опиати. Има значение и полът, расата. “

Това сподели в студиото на " Евронюз България " вирусологът проф. Радостина Александрова.

През предишното лято, което е било евентуално най-горещото досега има над 60 000 случая на гибел в Европа, които се свързват с горещините, като 58% от тях са били на дами.

„ Екстремно високите температури биха могли да се отразят на всяко едно положение на човек “, сподели проф. Александрова.

„ Топлинен удар хората получават, когато вътрешната им температура доближи 40 градуса, а за хипотермия приказваме, когато стане 35 градуса по Целзий. Второто може да се случи и при влажно време с температури на въздуха над 0 градуса “, означи специалистът.

В 58% от случаите на внезапни промени на времето подтикват инфекциозните болести. Особено когато става дума за патогени, които се предават през така наречен вектори – не заразяват директно индивида, а заразяването става посредством преносители на тези вируси. Това могат да бъдат разнообразни безгръбначни животи – комари, кърлежи.

„ Човешкият организъм стартира да се приспособява към внезапните промени към десетия ден, когато всички механизми стартират да работят, с цел да отслабят тази хватка на горещото време “, уточни проф. Александрова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР