Нашите улици никой не може да ги надмине по дупки

...
Нашите улици никой не може да ги надмине по дупки
Коментари Харесай

Най-странните улици в света

Нашите улици никой не може да ги надмине по дупки и неорганизираност, само че по света има всевъзможни причудливи хрумвания – едни изумителни, а други просто объркващи.

1. Най-късата улица в света – Ебенезер Плейс, Шотландия

Ебенезер Плейс в Уик, Шотландия е вписана в Рекордите на Гинес като най-късата улица със своите 2.06м. През 2006г тя надминава предходния връх от 5.2м, подложен от ул. Елджин в Ланкашър. Улицата има единствено един адрес – входа на бистро No. 1, което е част от хотел Макейс.

2. Най-тясната улица в света – Шпройерхофщрасе, Германия

Ройтлинген може да се похвали с най-тясната улица в света. Шпройерхофщрасе е необятна 31см в най-тясната си част и 50см в най-широката.

3. Най-сложната естакада в Съединени американски щати – Съдия Хари Прегерсън, Лос Анджелис

Съдия Хари Прегерсън е една от най-сложно преплетените естакади в света. В нея влизането и излизането е позволено във всички направления сред I-105 и I-110. Представлява кръстовище на равнища с мостове, образуващи комплицирана система от пътища, която облекчава трафика по двете щатски автомагистрали.

4. Най-кривата улица в Съединени американски щати – ул. Ломбард, Сан Франциско

Тази улица е известна с дребния сектор покрай върха на Рашън Хил, сред улици Хайд и Левънуърт. Наклонът там е толкоз стръмен (27°), че е прекомерно рисков за множеството водачи, по тази причина през 1922 и 1923г този сектор е трансфорат в поредност от остри завои. Движението е единствено еднопосочно, надолу, а скоростта е лимитирана на 8км/ч.

5. Най-стръмната улица в света – ул. Болдуин, Нова Зеландия

Улица Болдуин се намира в предградията на Дънидин и е известна като най-стръмната в света. Кратката права е дълга по-малко от 350м, само че се издига от 30м надморска височина до 100м на върха. Най-големият надолнище на улицатаа е 35%, което значи, че за всеки 2.86м изминати хоризонтално се изкачвате с 1м отвесно.

6. Най-широката улица в света – Авенида 9 де Хулио, Аржентина

В Буенос Айрес се намира най-широкият бул. в света. Той заема място колкото цялостен квартал в града и е необятен повече от 90м. Преминаването по булеварда постоянно лишава няколко минути, защото има доста светофари. За пешеходците пресичането нормално става през два или три зелени светофара, тъй като минават през 12 пътни ленти.

7. Най-дългата улицата в света – ул. Янг, Канада

Главната улица в Онтарио свързва брега на езеро Онтарио в Торонто с този на езеро Симко, откъдето се минава за Горните огромни езера. Всъщност улицата стартира от бреговата линия на Торонто и се вие край автомагистрала 11 до град Рейни Ривър, чак до границата с Минесота.

Улица Янг е вписана в Рекордите на Гинес като най-дългата на света с дължина 1896км.

8. Най-голямото кръгово кръстовище в света – Путраджая, Малайзия

Кръговото в Путраджая е с обиколка 3.4 км и се намира към хубав рид и зелени паркове.

9. Най-объркващото кръгово кръстовище в света – Магическото кръстовище, Англия

Това кръгово кръстовище в Суиндън, Англия е построено през 1972г и се състои от пет по-малки кръгови кръстовища. През 2009г е определено за най-страшното кръстовище в Англия. В реалност обаче, щом човек схване придвижването по кръстовището, то е много функционално и в действителност облекчава трафика.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР