Нашите котки може да са пухкави приятели и очарователни смешни

...
Нашите котки може да са пухкави приятели и очарователни смешни
Коментари Харесай

Котките избиват милиарди птици годишно

Нашите котки може да са пухкави другари и очарователни смешни картинки в интернет, само че също по този начин унищожават околната среда по-ефективно и от хората. Наречени са едни от „ най-лошите инвазивни типове “. Сега ново изследване открива, че котките са виновни за избиването на няколко застрашени типа птици в Съединени американски щати и за намаляващата популация на птиците по островите в целия свят. В Щатите котките убиват към 3.7 милиарда птици годишно, което ги прави по-голяма опасност и от високите здания, кулите, прозорците, отровата и колите. Но има решение на казуса.

Биолозите, създатели на новото изследване, са задълбали в предходните години, с цел да изчислят какъв брой котки живеят в Съединени американски щати и какви са навиците им на ликвидиране. Те пресметнали, че има към 84 милиона домашни котки и още 30-80 милиона бездомни и такива, които хората държат на открито. Учените открили, че свободните котки убиват 1.4 до 3.7 милиарда птици и 6.9 до 20.7 милиарда бозайници годишно. Набляга се на това, че става въпрос най-вече за бездомните котки, живеещи свободно навън. Макар тези цифри да са шокиращи, откритието не е. Бездомните котки към този момент са уличени в избиването на 33 типа птици, бозайници и влечуги.

„ Нашите калкулации за смъртността на птиците доста надвишават предходните резултати за котките в Съединени американски щати, както и вследствие на всеки различен източник на смъртност като конфликти с прозорци, здания, информационни кули, транспортни средства и отравяне с пестициди.

Най-големият провинен за това не са домашните котки, а бездомните, които оцеляват на улицата. Всяка от тези котки – а екипът пресмята, че има сред 30 и 80 милиона такива в Съединени американски щати – убива сред 23 и 46 птици на година и сред 129 и 338 дребни бозайника. “

Проблемът е, че тези котки, като нападателен тип, избиват локалните типове в регионите си. Според експертите едно решение е просто котките да бъдат държани на закрито през множеството време, с цел да не повлияват на екосистемите. В Нова Зеландия има акция за възбрана на котките като домашни любимци. Разбира се това би могло да повлияе на околната среда по напълно непредвидени способи. Котките може да убиват други вредители, само че това ще остане неусетно до момента в който котките не изчезнат и вредителите не стартират да се множат неконтролируемо.

Очевидното тук е, че най-големият проблем идва от котките, които си нямат дом. Хората са трансформирали котките в нападателен тип и би трябвало да спрем да ги пускаме на улицата.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР