Нашите четириноги лаещи домашни питомци носят много радост на малки

...
Нашите четириноги лаещи домашни питомци носят много радост на малки
Коментари Харесай

Пателарна луксация при кучета

Нашите четириноги лаещи домашни питомци носят доста наслада на дребни и огромни, само че заболяванията, от които страдат, основават съществени усложнения в развъждането им. Не са малко заболяванията, които мъчат кучетата, само че тези на двигателната система се характеризират с това, че засягат всевъзможни породи и са най-често наследствени, което значи нелечими. За тях се изисква наблюдаване, с цел да бъдат уловени в начален стадий, което да улесни поддръжката на животното в приемливо положение и отлагането на тежки решения.

Ена от тези заболявания е луксацията на пателата при кучето, която е измежду доста публикуваните ставни болести. Какво съставлява пателарната луксация и какво е нужно да се направи за справяне с казуса?

Капачката на коляното на кучето се назовава още патела. Тази капачка работи като опора при естественото обтягане на колянната става, когато животното се движи. Тя се плъзга нагоре и надолу в канал, който образува предната част на колянната става. Понякога пателата се измества от този канал. Това е луксацията.

Кучето изпитва болежка при придвижване и стартира да куца. Може да развие остеоартрит.

Как се познава пателарната луксация? Характерно е, че страдат най-много кучета от дребни породи, от време на време и котки. Възрастта, на която се демонстрира заболяването е друга. Повечето кучета демонстрират признаци на болестта още в ранна възраст, само че и при зрели животни се вижда проблем с пателата.

 Куче

По-вероятно е да бъдат наранени животни с извити дъговидно задни крайници. Често се следи по какъв начин подскачат няколко пъти преди да си върнат естественото придвижване. Някои куцат дълготрайно, а други вървят схванато и неестествено.

Причината за поява на пателарна луксация се корени в гените. Животните се раждат с естествени колене, само че стартират да развиват аномалията в хода на живота си.

Диагностицирането нормално става при профилактични прегледи, само че след диагнозата е добре да се произнесе ортопед. Третирането постоянно се води от експерт.

Нехирургичното лекуване е първата опция за противопоставяне на заболяването. Хирургични интервенции се вършат, с цел да се предотврати тежка дисторция на крайниците.

Чрез строго контролиране на телесното тегло, физиотерапия, лекарствени средства и извършения може да се овладее и забави процеса.

След хирургична намеса нормално кучето си възстановява естественото придвижване, само че този способ се употребява единствено при по-тежко засягане, тъй като възобновяване е към 6 седмици и е мъчно за животното

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР