Наши зрители сигнализираха за непочистено корито на река Искър в

...
Наши зрители сигнализираха за непочистено корито на река Искър в
Коментари Харесай

Създава ли опасност от наводнения непочистеното корито на река Искър?

Наши фенове алармираха за непочистено корито на река Искър в региона на квартал Абдовица в София. Те се тормозят, че коритото на реката не е чистено от години и при изобилен дъжд може да се получи наводняване.

Проверката ни откри, че по поречието на реката Абдовица растителността е буйна, образували са се острови, а дървета са поникнали и порастват в самото корито на реката. Жители на региона описаха, че коритото на река Искър не е почиствано от години. Последните дейности подхванати в региона са насипи срещу наводняване. Изградени са преди към 8 години.

" От тогава не е, виждате какъв брой е обрасло - дървета, шубраци, а натам към аерогарата има паднали тополи, дървета големи. Когато преля реката и излезе от коритото, почнаха с багери, с булдозери от парка да вършат дигите и унищожиха парка. И засипаха до където свършва кварталът, оттова нататък реката си върви на където си желае ", сподели Атанас Митов.

Хората от квартала са подавали десетки сигнали до институциите, само че без резултат.

" Притеснява ме гъстата растителност в коритото на реката, образувалите се острови, порасналите дървета. Задръстването не е единствено на моста, то е и в посока летището, и на юг нагоре. Ако се вдигне равнището на реката и мине някое друго паднало дърво, ще се запуши коритото и ще залее кварталите ", разяснява Петър Василев, гражданин на региона.

От Столичната община обясниха за Българска национална телевизия, че има повсеместен план за почистването на река Искър, само че той е спрян от еколози. Затова сега в коритото на река Искър, на територията на столицата, се вършат единствено спешни почиствания.

В отговора се споделя още, че планът обгръща сектора от язовирната стена на язовир " Панчарево " до началото на корекцията при Летище " София " и е с дължина близо 10 000 метра.

Проектът беше координиран с всички институции и работата по почистването започва на 11 май 2021 година След подадени сигнали от неправителствени организации работата по почистването на коритото р. Искър беше спряно с наставление от Регионална инспекция за опазване на околната среда - София.

След намаляване на равнището на водата екипите на дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " на Столичната община ще почистят зоната на островчето, а рисковата растителността при жп моста ще бъде отстранена по алпийски прийом.

Сигналът за нарушеното положение на крайбрежията и леглото на река Искър е подаден в Регионална инспекция за опазване на околната среда - София от Сдружение " Балканка ". След това е обещано наставление да не се правят действия по капиталовото предложение до привършване на размножителния интервал на птиците.

От Министерството на околната среда и водите също осведомиха, че предписанието за прекъсване на почистването на река Искър е важало единствено до 15 юли 2021 година, а не за непрекъснато. Оттогава работата по почистването не е възобновена.

Жителите на Горубляне към този момент повече от 5 години упорстват коритото на реката освен да се облагороди и почисти, само че и да се употребява като парк и място за отдих. Идеята е за линеен парк с велоалеи, който да стартира от Панчарево и да стига чак до летището.

" Едни необятни и хубави алеи, с пейки, с осветяване. Виждате какъв брой е хубава реката, ще стане най-хубавият парк. Но хора от Герман се надигнаха, подведени от Тома Белев, и се спря почистването на реката ", съобщи ръководителят на предприемчив комитет " Горубляне " Иван Димитров.

Според него мястото е доста уместно за парк, тъй като земята е държавна и общинска, и не се постанова отчуждаване. Засега план за парк към момента няма.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР