Наши политици са готови да се разоръжим и да месим

...
Наши политици са готови да се разоръжим и да месим
Коментари Харесай

Проф. Тодор Тагарев: Армията ни закъса, защото за политиците...

Наши политици са подготвени да се разоръжим и да месим пити за братушките 


Зимата към този момент не е съдружник, а зложелател на Русия във войната с Украйна  

Великоруският национализъм си е на власт и владее всеобщо съзнанието на голямата част от популацията


 

- Проф. Тагарев, има ли изясненост какво оръжие изпращаме за Украйна?

- Нямаме цялостна информация. Министерският съвет е дал предложение какво да даваме и то се преглежда. Публично се популяризират тези, че това би трябвало да е единствено първи транш, само че това не е публично и не знам по какъв начин ще се работи.

- Обичайно ли е да има такава загадъчност към помощта, при изискване че преди време на Афганистан давахме няколко пъти и нямаше никакви пояснения пред обществеността?

- Това са два разнообразни въпроса. Единият е кой взима решение за предоставяне на помощ и каква е процедурата. В уеб страницата на Министерството на защитата са оповестени четири съглашения за предоставяне на военна помощ на Афганистан. Нямам никакъв спомен при тях да е имало някакъв парламентарен напън. Вероятно и тогава споразуменията са минали през Народното събрание, защото са сред държавни институции, само че в никакъв случай самодейността до момента не е била на Народното събрание. Винаги при поръчка наши структури от изпълнителната власт, разбиращи, че това е значимо и за нашата сигурност, са взимали такива решения и те са били одобрявани. Със сигурност има няколко такива случая през този век. И те не са станали предмет на някаква полемика, а също по този начин и обществено не е било оповестяването какво тъкмо се дава и в какви размери. Различните страни си имат разнообразни практики. Някои споделят какво са дали с бройки, типове и модификации. Има други, които споделят, че сме дали муниции, и не конкретизират. Това не е толкоз извънредно, само че множеството страни са от първия тип. Практиката е друга - в нашия случай това е избрала изпълнителната власт.

- Гърция разгласи, че ще даде свои комплекси С-300 на Украйна против разполагането на „ Пейтриът ” на остров Крит. Ние можем ли да сложим сходно изискване?

- Условието на гърците е доста характерно - желаят разполагане на американски системи на избрана територия и това прави това предложение много изключително и не толкоз общоприетоо. Не е невероятно при нас, само че не мисля, че в този управнически екип нещо такова може да мине. За Гърция концепцията не е да им бъдат дадени „ Пейтриът ”, а американците да разположат свои войски с тази система.

- Защо тогава се наслагваше с години тезата, че Гърция желае да отстрани американските бази от своя територия?

- Въобще не се заблуждавайте! В Александруполис има огромно американско военно наличие. Това е главно пристанище и там идват американски войски за източния фланг на НАТО. Там са основани, там водят подготовка, чакат по два месеца на гръцка територия. Ако е имало такива връзки към американските бази, те са в предишното. Гърция води своя доста сериозна политика, която е ясно осъзната и без доста звук. Ако си спомняте, когато гръцките управляващи направиха референдум срещу ограниченията за стягане на коланите в най-тежката финансова рецесия, не пипнаха бюджета си за защитата, продължиха да купува подводници и какво ли не друго. Те имат доста добре осъзнато и съществено отношение към защитата, за разлика от съвсем всички наши държавни управления от последните 30 години.

- При нас май постоянно се оказва, че в този момент не му е времето.

- Винаги ще би трябвало да се усилват пенсии. И в този момент е по този начин. Ако може да се разоръжим и някой да отиде да меси питите за посрещането на „ братушките ”. Това несъмнено ще е най-хубавата политика за някои наши политици.

- Зимата ще забави ли войната в Украйна? И за кого снегът и студът са по-голям проблем?

- Може да има някакво закъснение поради метеорологични условия. Авиацията всеки ден не може да лети и понижава силата на бойните дейности. Украинците са много готови благодарение на съдружниците - с самостоятелно съоръжение за зимните условия. И нямат никакво желание да стопират. За руснаците знаем, че не са готови. Ще имат доста небоеспособни хора и жертви от заболявания. Това са разсъждения по обществена информация. Не виждам някакво закъснение, което да се отразява на темпа на бойните дейности. Като се следи информацията на украинското военно министерство за загубите на руснаците, се вижда това. Свалят се по-малко самолети, само че интензитетът на заличаване на танкове, техника и персонален състав изобщо не е понижен. Това е обвързвано с непрекъснатите съветски офанзиви в региона на Бахмут. Руските войски там държат да подарят на Путин някаква победа за Нова година. На процедура от юни месец насам съветските войски нямат никакви съществени достижения. Сумарно те към този момент са отстъпили 50% от териториите, окупирани след 24 февруари. Това са земите към Харков, по-надолу - Лиман, Купянск, а на юг - Херсон.

- Руснаците през ден удрят украинската енергийна инфраструктура с сред 70 и 100 ракети. Кога ще им се изчерпят?

- Основното им средство - ракетите „ Искандер ”, са попривършили много от дълго време. Отдавна не ги употребяват и се считаше, че 85% от тях са употребявани. Другите, които са относително съответни, са „ Калибър ” с морско базиране. Това, с което руснаците нападат в последно време, са С-300, които са ракети „ Земя-въздух ” и не са предопределени за дейности по наземни цели. Ползват много остарели ракети - в това число такива, които са можели да носят нуклеарно оръжие - в този момент са им извадили нуклеарните глави. По-миналата нощ са употребявали няколко десетки ирански дрона „ Шахид ”, очевидно са съумели да закупят няколкостотин от тях. Излезе информация, че украинците се питат за какво преди време президентът Леонид Кучма и неговият боен министър са се отказали освен от нуклеарното си оръжие, само че са предали на руснаците стратегически бомбардировачи и ракети, които са остарели, само че в този момент се употребяват против Украйна. 

- Защо Съединени американски щати не дават изтребители и тежки танкове на Украйна? 

- Не мога да кажа. В Съединените щати решенията не се взимат от един човек - там има най-различни структури. В Конгреса, където се взимат част от тези решения, мненията се менят във времето. Виждаме, че за ракетите „ Пейтриът ” в този момент се чака да се вземе решение за даването им на Украйна. Те са много съвременни, имат огромна отдалеченост на деяние. За танкове не съм чувал да става въпрос, само че украинците получиха задоволително от Чехия, Словакия и може би Полша. Това е техника, която може да употребяват на практика незабавно. За по-сложните системи се изисква сериозна подготовка. Трябва да се означи, че украинците демонстрираха изключителна меродавност, че умеят да употребяват тези въоръжения по най-хубавия метод. Дават от ден на ден доказателства, че са благонадежден сътрудник и съдружник, на който може да се оказва помощ.

- Украински и съветски влогъри настояват, че през януари се чака втора вълна на частична готовност в Русия. Може ли да се чака това, при изискване че първата бе толкоз непопулярна?

- Колко е непопулярна? Протестираха два-три дни, арестуваха към 1000 души, прибраха ги за известно време и завършиха процесите. Оказва се, че промиването на мозъците в Русия и силовият уред за налагане на волята на Кремъл са много по-ефективни от тази на талибаните и на аятоласите в Иран. Излязоха хората на големи митинги, макар бруталния и властнически режим. А в Русия не виждаме такава реакция, което за мен е знак, че промиването на мозъците в съветското общество е доста дейно. А за тези с непромити мозъци апаратът работи съществено - или падат от високи етажи, или някой ги убива по мостове и т. н. На процедура там няма съпротива и хората не могат да се провеждат, даже да има инакомислещи. Четох някъде данни, че 40% от руснаците не поддържат войната.

- Според последните проучвания на социологическия център „ Левада " броят на руснаците, които желаят да се подписа помирение по най-бързия метод, е скочил двойно след първата вълна на готовност.

- Да, само че това отново е въпрос на съветската агитация. Да се подписа помирение, само че да запазят контрола над окупираните територии, което Украйна няма да допусне. Тези влогъри, за които споменавате, стачкуват не тъй като Русия избива украинци, а тъй като армията им не е готова задоволително добре. И кой е отговорен за това? Този великоруски национализъм си е на власт и владее всеобщо съзнанието на голямата част от съветското население. И сякаш опозиционният тв канал „ Дождь ” и други опозиционни фигури не слагат под въпрос имперското великолепие, а метода и неналичието на потенциал от настояща Русия да реализира имперските си цели. Но те не слагат под въпрос самите цели.

 

Проф. доктор Тодор Тагарев е роден в Стамболийски. Завършва Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " в Долна Митрополия като инженер. Ръководил е четири години Катедрата „ Мениджмънт на защитата ” във Военна академия „ Г. С. Раковски ”. Работил е в Института по паралелна обработка на информацията на Българска академия на науките като началник на секция „ Информационни технологии в сигурността ”. През 2013 година е назначен за министър на защитата в служебното държавно управление на Марин Райков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР