“Нашето решение да не подкрепим бюджета се основава на предоставената

...
“Нашето решение да не подкрепим бюджета се основава на предоставената
Коментари Харесай

Гечев сипва сол в раната: ПП-ДБ предадоха избирателите си

“Нашето решение да не подкрепим бюджета се основава на предоставената информация от министъра на финансите. Това, което е оповестено за публично разискване, не се разграничава от това, което ни беше обещано преди седмица. ” Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” и член на бюджетната комисия проф. Румен Гечев в ефира на БНР.

“Обсъждането на бюджета става в една доста странна и комплицирана конюнктура. Ние ще обсъждаме бюджет в държавно управление, което двете му елементи на обединението си нямат доверие, само че гласоподават дружно. Днес беше отхвърлено предлагането на Българска социалистическа партия да се извърши настояването на основния прокурор за повдигане имунитета на Бойко Методиев Борисов. Партията на смяната, която завоюва гласовете си с тези претенции, не поддържа това предложение ”, сподели професорът.

Румен Гечев означи какво не се харесва на социалистите в бюджета: “Никъде по света не се прави бюджет със счетоводна цел, за някакъв индикатор за бюджетен недостиг от 3%. Смисълът на бюджетния недостиг може да се схване тогава, когато този индикатор се обвързва с други основни индикатори ”, съобщи той и добави: “По бюджетните дефицити не може да се разбере какъв стандарт на живот има една страна. Не сме съгласни с цялата тази философия, където бюджетът на България да се върти към един индикатор. ”

Проф. Гечев разяснява и изявлението на Асен Василев за лишаване 100% от облагата на държавния бранш. Той означи, че съгласно Конституцията другите форми на благосъстоятелност - частна, кооперативна, държавна и смесена са равнопоставени. Според него бюджетните доходи ще се вземат решение с “щавенето на кожата на държавния бранш ”, като не му се оставят никакви средства за вложения и софтуерно обновяване.

„ Фирмите от държавния бранш няма да могат да купуват ново съоръжение, да усъвършенстват софтуерното развиване на предприятията, да притеглят и резервират експерти. В същото време, частните компании ще имат конкурентно преимущество, защото държавните няма да имат средства за реинвестиция и софтуерно обновяване ”, сподели още социалистът.

“Нашият различен бюджет предлага 4% недостиг, който е по-нисък от европейските дефицити. Той ще обезпечи на българската стопанска система и работещите млади български фамилии, към 800 млн. лв. до края на годината ”, съобщи проф. Гечев.

“Говори се за нарастване на избрани средства, да вземем за пример пенсиите с 12%, което е решение още на Тройната коалиция от 2007 година Ние сме задължени всяка година да усилваме пенсиите, а и всички хонорари, с показателя на инфлацията. Инфлацията беше 15-16% предходната година, в този момент финансовото министерство споделя, че ще бъде съвсем 9. Това прави 24% инфлация. В момента това, което държавното управление прави, с цел да рапортува на Брюксел, е да компенсира една дребна част от обезценяването на приходите на българските жители ”, сподели още националният представител.

Според социалиста това ръководство желае да смъкна каузи на бюджетните разноски до 35% за идващите 2 години. „ Средното в Европейски Съюз е 50%. Ние, като последна страна в Европейски Съюз, залагаме политика на понижаване каузи на бюджета от Брутният вътрешен продукт. Това е груба неточност, Българска социалистическа партия сме изрично срещу и ще създадем оферти, които ще разрешат на хората с по-ниски приходи и междинната класа да преодолее инфлацията от 25%. Няма по какъв начин с 12% нарастване да се хвалим, че подобряваме стандарта на хората ”, съобщи за край проф. Румен Гечев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР