Нашата цел е до края на годината да бъде разработена

...
Нашата цел е до края на годината да бъде разработена
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: До 7-8 години може да бъде реализиран проектът Белене

Нашата цел е до края на годината да бъде създадена процедурата по желание на стратегически вложител и да бъде даден старт на тази процедура. Ако се тръгне в посока реализация на плана АЕЦ " Белене ", той може да бъде осъществен в идващите 7-8 години. Това разгласи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Българска национална телевизия във връзка рестартирането на процедурата за АЕЦ " Белене ".

Както към този момент е известно Министерството на енергетиката създаде отчет за разновидностите какво би трябвало да се прави с оборудването и площадката на " Белене ". Препоръката бе планът да се осъществя. Докладът бе признат от държавното управление и отива в Народното събрание за разискване. Той е импортиран през вчерашния ден.

" След импортираното през вчерашния ден предложение за плана АЕЦ " Белене " най-работещият сюжет е реализация на активите ", изясни още веднъж Петкова.

" Това е по този начин, тъй като отиваме към разновидността, заложен още при започване на плана АЕЦ " Белене ". Имаме диверсифициране на пазарния риск, реализацията на плана е единственият метод да възстановим всички осъществени досега разноски, да подсигуряваме енергийната си сигурност в дълготраен аспект ", разяснява енергийният министър.

Петкова разказа и другите разновидности, които съгласно нея не са задоволително положителни за страната ни.

" Единият е да не се подхваща нищо във връзка с оборудването, което притежаваме и активите, които притежаваме, близо 3 милиарда лв. са парите на българските данъкоплатци, които са вложени в този план през годините. Ако този вид се осъществя и се върви по линията, че са дадени едни пари и няма потребност да се дават спомагателни, това би бил най-негативният вид ", разясни министърът.

" В вероятност се вижда, че ще има потребност от нови базови мощности, освен в България, само че и в целия район. Ако ние не използваме това съоръжение и активите които притежаваме на площадката на АЕЦ " Белене " и всички лицензионни документи по отношение на този план, това значи, че ние ще пропуснем една опция с разрешаване на въпроса с енергийната ни сигурност.

Този вид ще значи, че БЕХ и НЕК би трябвало да отпишат всички тези активи и разноски, които до този миг са осъществени за " Белене ", което значи, че ще има доста сериозен риск за декапитализацията на НЕК, което ще докара до декапитализация на консолидиран база в границите на Българския енергиен холдинг. Това значи извънредно отрицателни финансови последствия за целия енергиен бранш ", разгласи Петкова.

" Другият сюжет е да се продаде оборудването на трето лице, като тук е значима позицията на сътрудниците ни, които са конструктори и производители на оборудването. Това са сътрудниците от " Росатом ". Анализът демонстрира, че този вид е съвсем неосъществим, в случай че се реализира оборудването ще се продаде на доста дребна цена, още веднъж загуба ще последва. Пак има риск от декапитализация на БЕХ ", добави министърът на енергетиката.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР