Нашата красива страна България е едно забележително кътче от големия

...
Нашата красива страна България е едно забележително кътче от големия
Коментари Харесай

Пет идеи за летни разходки из родината и традиционни местни ястия

Нашата красива страна България е едно удивително кътче от огромния свят, наситено с доста красиви гледки и забележителности. А и обичайна българска кухня е в действителност доста вкусна. В това няма спор! foodpanda ще ви даде пет оферти за забавни места, които може да посетите през почивните дни и да опитате от обичайна кухня на другите кътчета в България.

Гарга хълм и люлката на любовта във Велико Търново.

Гарга хълм е картинно място, което се извисява над красивия старопрестолен град. От там се открива невероятна гледка над целия град, река Янтра и зелените хълмове, които заобикалят Търново. Преходът до люлката е къс – лишава към 20 минути пешком и е подобаващ както за деца, по този начин и за по-възрастни хора. В региона на остарялата столица може да опитате обичаен горнооряховски суджук, пастърма, както и по този начин известния еленски бут и филе „ Елена “.

Геопарк Искър – Панега

За феновете на преходите и дивата природа, екопътеката Искър-Панега е една от най-красивите в България и предлага гъста, наподобяваща джунгла природа. Местоположението и е покрай София, а по време на прехода може да видите над 120 типа птици, 25 от които са вписани в Червената книга на България. Дестинацията е подобаваща за еднодневна разходка измежду природата. След дългата разходка, може да се насладите на обичаен крокмач от Луковит – това е млечна храна, която е служела за издръжка на хората още преди хилядолетия в земите край гр. Луковит. Всички посетители на Луковит могат да опитат вариациите на крокмач с алена чушка, с чесън или пък напълно естествен.

Драгоманско тресавище

То се намира на 40км от столицата и може да го съчетаете с похода до екопътеката Искър-Панега. Блатото се намира в Софийската долина и е най-голямата естествена карстова влажна зона в България. Природата, която го заобикаля е наситена с разнороден скотски и растителен свят. Може да си извършите красиви фотоси и да се насладите на чистия въздух. В региона на гр. София, може да опитате обичайна за България шопска салата. Тя съдържа цветовете на нашия трикольор – бяло сирене, зелена краставица и червен домат. Всеки клиент на нашата страна наложително би трябвало да е опитал усета на шопската салата!

Село Лещен

Красиво малко селце, намиращо се в Западни Родопи. От селото се разкрива спираща дъха панорама към Пирин планина. Лещен е известен с глинените къщи, в които може да отседнете и да прекарате един спокоен фамилен уикенд на безшумно и прелестно място. В покрайнините на селото може да разгледате още доста красиви забележителности и живописни места. И защото Родопите се славят освен с красивата си природа, а и с вкусните си гозби, наложително би трябвало да опитате обичайна родопска кухня. Чеверме, качамак, пататник, кисело мляко, трахна, сарми с лозови листа, къпана баница, пироли и саздърма – това са единствено част от неустоимо вкусните изкушения, които Родопската кухня предлага.

Разходка и нанагорнище на връх Белмекен

Разположен в красивата Рила планина, връх Белмекен е елементарен и прелестен за нанагорнище. Преходът стартира от брега на язовир Белмекен и лишава към 2 часа. Разходката е лека и приятна, а гледката, която се разкрива от върха е зашеметяваща. А с цел да е цялостна насладата Ви предлагаме да опитате рилската обичайната кухня – там на респект са картофените ястия и запеканките. Във всяка кръчма може да опитате Самоковски сач, а за десерт ще ви сервират локална баница с локум и орехи. През зимните месеци Ви предлагаме да опитате и зелникът.

Насладете се на идните летни дни с разходки измежду природата на чист въздух. Опознай България, с цел да я обикнеш!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР