Наш известен генерал направи интересен коментар по актуална тема.Заявката е

...
Наш известен генерал направи интересен коментар по актуална тема.Заявката е
Коментари Харесай

Ген.Коджейков: Службите не са политическа бухалка, агент може да излъже полиграфа

Наш прочут военачалник направи забавен коментар по настояща тематика.

" Заявката е доста мощна, само че зад всяка една такава поръчка би трябвало да седят и експерти, които да схващат материята и да могат да изпълнят всъщност професионалното отношение в самата национална сигурност. Трябва да са хора, които със своята компетентност, да създадат по този начин, че да има промени, които да бъдат на европейско равнище - ние сме част от НАТО и от Европейски Съюз, и би трябвало да се стремим в тази посока ", каза бившият шеф на НСО ген. Тодор Коджейков в студиото на " Денят ON AIR ".

" Всички служби са в изпълнителната власт. Назначават се взаимно с министър-председателя, президентът издава декрет. Службите би трябвало да бъдат избирани от Народното събрание с мандат - 5-7 години. Този мандат би трябвало да е по-дълъг от 4-годишен мандат на самото Народно заседание. Тогава ние към този момент ще избягаме от зависимостта ", допълни Коджейков в ефира на Bulgaria ON AIR.

" Трябва да има ясна кариерна таблица, би трябвало хората, когато стартират да служат в избрана работа, би трябвало да знаят какво ги чака в идващите 15 години. Трябва да има предвидимост, всеки един чиновник до какво равнище може да стига и за какъв интервал от време. Тогава няма да имаме такива къси пътеки, които правист или непосредствен до дадена партия, да го сложим най-отгоре. Влиянието на политиката извън е резултат на това, че до момента се назначават шефовете по този метод ", разясни някогашният шеф на НСО, написа novini.bg.

И е безапелационен, че нямаме безконечни президенти и безконечни министър-председатели.

" Ние приказваме за институционалност, ние приказваме за държавност, ние не приказваме за наши и ваши. Държавата има потребност от мощни служби. Има потребност от експерти, има доста огромни експерти във всички служби. Има хора, които си гледат задоволително добре работата. Не имам вяра и в този момент службите да са политическа бухалка. Когато някой желае да злоупотреби и си назначи собствен човек, с цел да прави това, което на него му харесва, тогава ", добави Тодор Коджейков.

Той акцентира, че контролът зависи от началника на дадената институция.

" Ако приказваме за сътрудници, човек, който е квалифициран, той може да мине и излъже полиграфа. А един чиновник, който е по-чувствителен и не се е сблъсквал с нещата от улицата, може да не го мине. Всички институции би трябвало да си приказват. Когато не си приказваме, не знаем другият какво желае ", разяснява още някогашният началник на НСО.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР