Населението на Русия върви към исторически спад заради войната, емиграцията

...
Населението на Русия върви към исторически спад заради войната, емиграцията
Коментари Харесай

Блумбърг: Путиновата ескалация на войната ускорява демографската катастрофа на Русия

Населението на Русия върви към исторически спад поради войната, емиграцията и ниската раждаемост. Нахлуването в Украйна заличава всички досегашни старания на президента Владимир Путин да овладее демографската рецесия, написа през днешния ден Блумбърг.

Американската организация обръща внимание върху мобилизацията на 300 000 души, бягството на доста повече руснаци в чужбина и жертвите на бойното поле, които се мерят с десетки хиляди съгласно другите оценки.

Демографската рецесия в Русия стартира през 90-те години на предишния век в интервал на стопански компликации след разпада на някогашния Съветски съюз. Последвалото намаляване на раждаемостта, съчетано с последствията от войната, съставлява " съвършена стихия ", споделя самостоятелният съветски демограф Алексей Ракша, представен от Блумбърг.

Русия няма да реализира задачата си да спре демографския спад тази година и популацията ѝ да почне да пораства през 2030 година съгласно съветски конфиденциален отчет, който предвижда то да намалее с 416 700 души в края на това десетилетие, отбелязва организацията. Страната може да доближи най-ниския си брой на раждания в актуалната история, т.е. с 1,2 милиона по-малко от предходната година, в случай че войната продължи и през идващите месеци, споделя пред Блумбърг Игор Ефремов, откривател и експерт по демография в московския институт " Гайдар ". Починалите в Русия са приблизително към 2 милиона души в годината, само че поради коронавирусната пандемия те са се нараснали на 2,5 милиона.

" Главният удар по раждаемостта ще бъде заобиколен, тъй като, като резултат (от войната - б.р.) хоризонтът на обмисляне на множеството фамилии ще бъде изцяло опустошен ", споделя Ефремов, добавяйки, че " въздействието ще бъде толкоз по-силно, колкото по-дълго продължава мобилизацията ".

Руската стопанска система изпитва дефицит на млада работна ръка и е изправена пред заплаха от застоялост, в случай че не и нещо по-лошо след войната. Блумбърг предвижда, че тя ще пораства с 0,5% годишно, което е с 2 процентни пункта по-малко от предвоенните равнища. Демографските процеси предизвикват една четвърт от понижението, показва организацията.

Анексираните украински територии имат същите демографски проблеми и единствено ще влошат цялостната демографска картина на Русия, отбелязва тя.

Населението на Руската федерация понижава от 2018 година и доближи 145,1 милиона души на 1 август 2021 година, т.е. 475 500 души по-малко, в сравнение с при започване на годината и съпоставено със 148,3 милиона души при разпадането на Съветския съюз през август 1991 година

Продължаването на войната и мобилизацията до края на идната пролет би било " пагубно ", предвижда Ефремов. То евентуално ще смъкна ражданията до единствено 1 милион през 12-те месеца доникъде на 2024 година Раждаемостта може да падне до 1,2 деца на жена, ниво, което Русия е имала единствено през 1999 и 2000 година. За да се поддържа популацията устойчиво при липса на миграция, е нужна раждаемост от 2,1 деца на жена. Путин беше вложил доста държавни средства, с цел да даде финансови облекчения за младите майки и да намали ипотечните отговорности на младите фамилии.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР