Насекомите са изумителни! Класическият им жизнен цикъл, за който всички

...
Насекомите са изумителни! Класическият им жизнен цикъл, за който всички
Коментари Харесай

Как насекомите могат да развият кръговата икономика

Насекомите са изумителни! Класическият им витален цикъл, за който всички сме учили в часовете по биология, се състои от четири радикално разнообразни стадия — яйце, ларва, какавида и възрастно насекомо. Пеперудата е единствено един образец с поразително красивото възрастно насекомо и гъсеницата, която може да усили 100 пъти размера си в стадия на ларва.

„ С две думи, насекомите са същества, способни да изяждат огромни количества и да се развъждат бързо, при което, за наше благополучие, някои от тях демонстрират блестящи качества в преработването на боклуци “, споделя Стефани Бомберже, професор по „ зелена “ химия в парижкия Технологичен институт за науките за живота, храните и околната среда (AgroParisTech), Франция. Тя се специализира в потреблението на лигнина, дървесния материал, намиращ се в стените на растителните кафези, и оглавява изследване, отдадено на рециклиращите качества на насекомите, известни като „ тихите разрушители “ — термитите.

Проф. Бомберже и нейният екип от плана Zelcor, работят за оптимално потребление  на  способността на насекомите да усвояват лигнина. Известни с вредите, които нанасят на постройките, колониите от термити в никакъв случай не спят и не стопират да храносмилат главната си храна — дървесината.

Лигнинът е основният материал, който поддържа структурата на растенията. Без лигнин растенията няма да могат да се задържат в изправено състояние.

Лигнинът е изключително значим при дърветата, защото дървесината и кората се състоят главно от лигнин, който им придава неотстъпчивост и не загнива елементарно. Това обаче има и своите дефекти. Лигнинът е относително неунищожим и заради това — предизвикателство пред напъните за произвеждане на устойчива сила и химични субстанции с висока стойност от биологични боклуци.

Термитите: експерти по преработване на биологични боклуци

„ Подадохме биологични боклуци от лигнин като храна на термитите, с цел да ги трансфорат в междинни биопродукти с висока добавена стойност “, споделя проф. Бомберже. „ Използвахме главно боклук от биорафинерии за лигноцелулоза и включихме също по този начин неизползван материал от преработката на дървесна маса в инсталациите за произвеждане на хартии “, прибавя тя.

Рафинериите вършат безусловно това, което подсказва името им. Те рафинират продуктите, до момента в който не станат чисти. Лигноцелулозните биорафинерии работят със суха биомаса, като пшенична плява, върба, клен, евкалипт и делтоидна топола. В течение на процеса биват изолирани разнообразни междинни артикули или странични потоци.

Дотук всичко наподобява добре, само че има огромно количество боклуци, създавани от биорафинериите, които не се разграждат елементарно. Проф. Бомберже продължава: „ Известно е, че отпадъците от лигнина са устойчиви на влияние, защото се разлагат мъчно. Производството на тези междинни артикули, които не се разграждат, носи обилни разноски, произлизащи от работата на биорафинерията и въглеродния отпечатък. “

За да реши казуса с отпадъка от рафинериите за преправка на лигнин, екипът на Zelcor сътвори новаторска единица за развъждане на термити, която е съобразена със комплицираната обществена организация на колонията и в същото време поддържа допустимо най-хубавите условия на живот за насекомите. Оказва се, че оптималната температура е 27 °C при мокрота, достигаща до „ лепкавите “ 80%. Това не е изненадващо, защото термитите се усещат чудесно в топли и влажни места.

„ Не всички термити, които използвахме, са идентични “, оповестява проф. Бомберже. „ За да изберем най-продуктивните инсекти, първо направихме асортимент, с цел да определим кои са най-подходящи за потребление в биореактор. Освен това хранителният режим на насекомите бе усъвършенстван. Термитите естествено обичат да се хранят с материали, съдържащи висок % целулоза, заради което храненето им с богати на лигнин останки бе предизвикателство “, изяснява тя.

Лигнин на входа, козметика и опаковки на изхода

Продуктите с добавена стойност хитин и производният от хитин хитозан се извличат от единиците за развъждане посредством сепариране на другите съставни елементи на термитите. Производството на хитин и хитозан е част от каскадна промяна на лигноцелулози.

„ Каскадна “ в този смисъл значи, че страничният поток от един стадий на превръщане се употребява като изходна суровина за идващия. „ По този метод лигноцелулозните биорафинерии работят с нулев боклук — като се интегрират с биореактор, употребяващ термити “, споделя проф. Бомберже.

„ Хитозанът е биоразградим, биосъвместим, има ниска токсичност и също така е с антимикробни и антиоксидантни свойства “, споделя проф. Бомберже. Тези впечатляващи индикатори му дават обещание огромен капацитет за здравната, козметичната и опаковъчната индустрия за храни.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР