Насърчаването на добросъседските отношения и сътрудничество и укрепване на стабилността

...
Насърчаването на добросъседските отношения и сътрудничество и укрепване на стабилността
Коментари Харесай

Западните Балкани, ЕС и САЩ се събират, за да обсъдят сътрудничеството си

Насърчаването на добросъседските връзки и съдействие и подсилване на стабилността на Западните Балкани - това са някои от тематиките, които ще бъдат разисквани на идния Преспански конгрес, който събира представители от района, Европейски Съюз и Съединени американски щати. Форумът е проведен от външното министерство на Република Северна Македония и тази година се организира в Охрид.

На събитието ще бъдат обменени хрумвания по въпроси, свързани със Западните Балкани и двустранните връзки, както и с европейската интеграция на района. В програмата на форума са планувани сесии за диспути с участниците на високо равнище, полемики за европейска сигурност, стопанската система, смисъла на дамите в ръководството, както и изявления от висши дипломати.

Сред доказаните публични посетители на събитието са ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, президентите на Косово, Черна гора, Хърватия и Словения, министър председателите на Сърбия и Косово, както и външни министри от Балканите - министрите на Хърватия, Босна и Херцеговина, Турция и Гърция. На срещата ще участва и еврокомисаря по разширението на Европейски Съюз Оливер Вархеи, както и представители на Организация на обединените нации, НАТО и Съвета на Европа.

От страната на домакините, министър председателят на РСМ Димитър Ковачевски, президентът Стево Пендаровски, както и външният и вътрешният министър на Северна Македония са включени в тридневния конгрес.

В листата с присъстващи не е посочен български представител от държавното управление. Единствено евродепутатът Илхан Кючюк ( " Обнови Европа " /ДПС) е измежду оповестените имена.

Междувременно в България тематиката за Северна Македония продължава да бъде в центъра на разногласия, като тя беше и измежду главните претекстове на водача на " ИТН " Слави Трифонов да " изтегли " министрите си от държавното управление и да напусне ръководещата коалиция.

Преспанският конгрес съществува от една година и е основан като платформа за поощряване на помиряването, построяването на доверие и политическия разговор сред страните в района. Според уредниците той е умислен като място за продан на отзиви и хрумвания за решения на двустранни въпроси, като по този метод подкрепя държавните управления, институциите и гражданското общество.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР