Насърчаваме взаимодействието между професионалните гимназии и работодателите. Това заяви министърът

...
Насърчаваме взаимодействието между професионалните гимназии и работодателите. Това заяви министърът
Коментари Харесай

Няма да откриват професионален колеж в Монтана

Насърчаваме взаимоотношението сред професионалните гимназии и работодателите. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с шефове, представители на синдикатите и кмета на Монтана Той дефинира като огромно предизвикателство включването на повече възпитаници в професионалното обучение.
20 профилирани и 29 професионални паралелки ще образуват междинните учебни заведения в района идната образователна година. Политиката е да се подтикват техническите професионални посоки, както със стипендии, по този начин и с одобряването на държавния план-прием, означи още министърът. Той увери, че отсега нататък ще се финансира в допълнение образованието по търсени и предпазени специалности.Вероятно ще бъде повишен приема в Природо-математическите гимназии, където ще се усилят паралелките по информатика.
Политиката за покачване заплатите на учителите ще продължи. До края на мандата на държавното управление възнагражденията на педагозите ще набъбнат двойно.
38% от учителите в област Монтана са на мъзаст до 50 години. Едва 7% са педагозите до 30 години, 8% са навършилите 60 годишна възраст.
В региона не доближават учители по математика и физика, сподели началникът на РУО Трайка Трайкова. 1 593 са щатните учители в област Монтана, 2 % от тях са неправоспособни, т. е. преподават предмет по който нямат педагогическа дееспособност.
„ Нямам предложение за разкриването на Професионален лицей в Монтана”, съобщи министърът и още веднъж акцентира, че тактиката на МОН е образованието по избрани специалности да става в междинното учебно заведение.
В Монтана Красимир Вълчев посети Финансово-стопанска гимназия „ Васил Левски” и се срещна с активността на учебно-тренировъчните компании там.. Учениците се включиха интензивно в час при интерактивното преподаване и проучване на британски език.
По-рано министърът разиска с кмета на Вършец Иван Лазаров и регионалния шеф на област Монтана Росен Белчев опциите за увеличение и разширение на професионалното обучение и образование.
Във Вършец Красимир Вълчев посети начално учебно заведение “Васил Левски”, където се срещна с активността на екипите по обсег на децата и учениците и дейностите по ползи, в които вземат участие над 100 деца от кв. „ Изток”. Благодарение на дейната работа с родителите, които си сътрудничат с учителите децата посещават учебното заведение с готовност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР