НАСА ще пусне необичайна обсерватория на борда на балон, който

...
НАСА ще пусне необичайна обсерватория на борда на балон, който
Коментари Харесай

НАСА ще търси ехото от Големия взрив

НАСА ще пусне необикновена обсерватория на борда на балон, който ще търси следи от взривното уголемение на Вселената за първи път след Големия гърмеж в поляризацията на фоновото излъчване, оповестява Центърът за галактически полети „ Годард “ на НАСА.

В средата на март 2014 година физиците от колаборацията BICEP2 оповестиха за откриването на „ първичните “ гравитационни талази и удостоверение, че Вселената фактически се уголемява с ускоряване, след проучването на данни, събрани от двуметровия телескоп на Южния полюс на Земята.

В рамките на многогодишни наблюдения астрофизиците се пробвали да „ уловят “ микровълново ехтене от Големия гърмеж и да измерят неговата поляризация – в каква посока и по какъв начин е „ завъртяно “ това излъчване.

Първоначално доста учени приветстваха това епохално изобретение и пророкуваха Нобелова премия на членовете на колаборацията. Но с времето както в методиката на наблюденията на BICEP2, по този начин и в получените резултати.

През февруари 2015 година Джон Ковач, началник на колаборацията, призна грешката и учените от разбора на данните на BICEP2.

И въпреки всичко търсенето на „ ехото “ от Големия гърмеж продължава – НАСА декларира планове да пусне специфичен балон обсерватория PIPER, на борда на който ще се организират същите наблюдения, както и в Антарктида.

Той съставлява великански котел, цялостен с течен хелий, в който ще се намират няколко специфични решетки поляризатори, набор от свръхпроводящи детектори, лещи и други уреди, нужни за премерване на поляризацията на микровълновото фоново излъчване на Вселената.

За разлика от  BICEP2, който следи тясна линия на небето на една периодичност, PIPER ще следи цялото нощно небе по едно и също време в четири честоти, което ще му помогне да избегне проблеми с лъжливи сигнали, подбудени от праха на галактиката и други явления, несвързани с Големия гърмеж.

Именно такива паразитни сигнали станаха повода за шумотевицата към BICEP2 преди две години и измерванията на разнообразни честоти ще оказват помощ да се избегнат повторенията на този срам, надяват се учените.

  • Ехо от Големия гърмеж или прахуляк от Млечния път?
  • Как учените инцидентно потвърдиха Големия гърмеж

Ключова роля в неговата работа ще играе това, че въпросният телескоп ще лети на височина 36 километра от повърхността на Земята. Това ще увеличи неговата сензитивност 100 пъти спрямо BICEP2 и другите наземни телескопи и ще разреши на учените да се приближат към долните лимити в силата на ехото от Големия гърмеж, налагани от теориите.

Първият експериментален старт на обсерваторията би трябвало да се състои през юни, когато балонът с PIPER на борда ще се издигне над Тексас за няколко часа. През септември, в случай че първият полет премине сполучливо, ще се състои вторият старт на PIPER, в границите на който учените се надяват да получат данни за ехото от Големия гърмеж в северното нощно небе, а идната година PIPER ще се реалокира в Австралия за продължение на проучванията на юг.

„ Провалът “ на задачата – неналичието на следи от първоначални гравитационни талази – ще бъде не по-малко забавен на учените, в сравнение с нейния триумф, означават в НАСА. Подобен резултат от опита ще значи, че космолозите мощно бъркат в описанието на Големия гърмеж и че теориите за раждането на Вселената ще би трябвало да се преразгледат.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР