НАСА съвсем наскоро започна активното използване на космическия телескоп Джеймс

...
НАСА съвсем наскоро започна активното използване на космическия телескоп Джеймс
Коментари Харесай

Новият телескоп Roman ще изследва Вселената 1000 пъти по-бързо от Хъбъл

НАСА напълно неотдавна стартира дейното потребление на галактическия телескоп Джеймс Уеб, построяването на който струваше към 10 милиарда $, само че към този момент стартира създаването на на още по-съвършен инструмент за проучване на Вселената – новият галактически телескоп Nancy Grace Roman или както за по-накратко го назовават участниците в плана – просто Roman. Телескопът би трябвало да бъде изведен в орбита към една от точките на Лагранж относително скоро – през 2027 година. Roman може да изследва пространството на Вселената над 1000 пъти по-бързо спрямо телескопа Хъбъл, тъй като ще може да прави към 100 хиляди висококачествени фотоси годишно или почти 274 фотоси на денонощие.

В астрономическите проучвания от голяма важност са освен най-малките елементи, само че и най-широкият обсег. Хъбъл и Джеймс Уеб имат изключителна сензитивност, тъй че могат да вършат фотоси на доста отдалечени обекти, достигайки надълбоко в пространството и времето. Roman  (Роман) ще работи по по-различен метод, като ще може по едно и също време да сканира големи галактически пространства.

Аарон Йънг от Центъра за галактически полети Годард на НАСА показва, че галактическите телескопи Хъбъл и Джеймс Уеб са усъвършенствани за фокусирано проучване на астрономически обекти, по тази причина те като че ли преглеждат Вселената през дребни отвори. Но с цел да се разгадаят галактическите загадки в най-големи мащаби, с цел да се видят големите структури на Вселената, е нужен галактически телескоп, който обезпечава доста по-голям преглед. И тъкмо това ще обезпечи Роман.

Така да вземем за пример благодарение на Roman ще може тъкмо да се реши какъв брой екзопланети съществуват в нашата вселена и да се изследва разпределението на галактиките, с цел да може по-добре да се разбере тъмната материя. Голямото преимущество на новия телескоп за този тип работа, с изключение на необятното му зрително поле, е, че той прави фотосите доста бързо. Според оценките на НАСА Роман ще може да сформира подробна карта на Вселената 1000 пъти по-бързо от Хъбъл.

Предварителните калкулации демонстрират, че на Хъбъл ще му трябват 85 години, с цел да картографира подобен район от Вселената със същата дълбочина на данните, които Роман ще снима и обработи за 63 дни.

НАСА се надява, че съчетаването на необятното зрително поле на Роман с по-широкия обсег на другите дължини на вълните на Хъбъл и детайлните наблюдения на Джеймс Уеб ще дадат опция за приемането на доста по-пълна визия за Вселената.

Да си напомним, че при започване на тази година галактическият телескоп Джеймс Уеб откри първата си екзопланета. Това галактическо тяло бе класифицирано като LHS 475 b – екзопланета от скалист вид и с съвсем същия размер като нашата планета. С помощта на Роман откриването на екзопланети се чака да стане доста по-лесно, след което Джеймс Уеб може да бъде насочван към някои от тях.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР