НАСА работи заедно с Корейския институт за наука и технологии

...
НАСА работи заедно с Корейския институт за наука и технологии
Коментари Харесай

Нова „самолекуваща“ се технология може да съкрати значително звездните пътувания

НАСА работи дружно с Корейския институт за просвета и технологии (KAIST) по създаването на дребен галактически транспортен съд от един единствен силициев чип. Тази новаторска концепция може да редуцира сензитивно междузвездните пътувания.

Проектът беше показан в края на миналата седмица на интернационална среща в Сан Франциско с уверението, че корабът с индивидуален силициев чип може да устои на интензивната галактическа радиация, на която ще бъде изложен в космоса.

За да подсигурят оцеляването, учените считат да употребяват пробна технология на KAIST от транзистор с нановлакна. Вместо употребяваните нормално тънко завършени каналчета, той употребява нанопроводници за транзисторни канали. Добавен е спомагателен контакт, който разрешава протичането на ток. Той от своя страна „ поправя “ всяка вреда нанесена от радиацията посредством нагряване на канала. Затова новата технология е определяна като „ самолекуваща се “.

При този „ нанокораб “ пътуването до най-близката прилежаща на Земята звезда е сведено до единствено 20 години, защото чипът може да се движи с 1/5 от скоростта на светлината. Това към момента е прекомерно дълго време като се има поради какво може да се случи на Земята или с чипа в космоса. Но 20 години са голяма стъпка напред спрямо продължителността на пътуването, която науката е способна да обезпечи към днешна дата. Например, сегашната технология може да предложи 100 годишно хвърчене до Алфа Центавър.

Този транзистор с нанопроводници е съвършен за галактически пътувания, споделят от KAIST, поради относителния му имунитет към галактическите лъчи и дребния размер.

Типичният размер на (транзисторни) чиповете с приложение в галактически кораби е от порядъка на 500 нанометра,

споделя водещият откривател в създаването Янг-Кю Чой.

Новият чип е доста по-ефективен и от позиция на цената. „ Ако можеш да замениш 500 нанометра с техника от единствено 20 нанометра, тогава падат и размерът и тежестта “, добавя Чой.

Разбира се, доста от тази нова технология е към момента на пробно равнище и пращането на първия транспортен съд с индивидуален силициев чип в космоса ще изисква огромни вложения както в пари по този начин и в знание.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР