НАСА представи нова и възможно най-подробна гравитационна карта на Марс.

...
НАСА представи нова и възможно най-подробна гравитационна карта на Марс.
Коментари Харесай

Най-подробната гравитационна карта на Марс (ВИДЕО)

НАСА показа нова и допустимо най-подробна гравитационна карта на Марс. Получените данни сплотяват 16 години наблюдения и две години за техния разбор, включващ компютърно моделиране. Изследването е оповестено в сп. Icarus, оповестява уеб сайтът на НАСА.

На показаните карти може да се забележи разграничение на гравитационното поле над разнообразни сектори от повърхността на Червената планета. Изображенията разрешават да се прегледат гравитационните особености с акуратност до 100 километра в диаметър и до 120 километра в дълбочина.

По-конкретно неголемите съмнения на полето в региона на северния полюс се съчетават добре с данните за неговия равен релеф, за разлика от южния полюс, затрупан с верига от планини и кратери.

Учените от НАСА са удостоверили, че в недрата на Марс има течна външна тога, която взе участие във образуването на приливи и отливи в литосферната кора на планетата, провокирани от въздействието на Слънцето и двата спътника на Марс – Фобос и Деймос.

Наблюденията също сочат, че 3-4 трилиона тона въглероден диоксид (12-16 % от атмосферата на Марс) в интервала на зимата се съхраняват в твърдо положение на северния полюс на планетата. Със промяната на сезона тази маса газ мигрира към южното полукълбо. По-рано инструкции за това са получени от задачата Viking.

Учените от НАСА са изследвали в детайли гравитационните свойства на провинция Тарсис – най-голямата вулканична планина в Слънчевата система. Нейната поява се свързва с световни промени на климата на Марс. Според геофизиците тя може да е зародила вследствие на прегъване или образуване на пукнатини в литосферата на планетата.

  • Вулкани „ преобърнали “ оста на Марс

За основаването на картата са употребявани станциите MGS (Mars Global Surveyor), ODY (Mars Odyssey) и MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), чиито данни в продължение на 16 години са следени от Мрежата за далечна галактическа връзка на НАСА. Апаратите, прелитащи над разнообразни сектори на Марс, изпитвали върху себе си въздействието на промените на гравитацията на планетата според от нейния релеф.

Картата ще разреши на учените в бъдеще по-точно да предвиждат параметрите на орбитите на марсианските сонди, да схванат природата на криещите се в недрата на планетата материи и да изяснят механизмите за нейното формиране и еволюция.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР