НАСА планира да изпрати пилотиран кораб до Марс към края

...
НАСА планира да изпрати пилотиран кораб до Марс към края
Коментари Харесай

Локхийд Мартин показа прототип на космическия си кораб за Марс

НАСА възнамерява да изпрати пилотиран транспортен съд до Марс към края на идващото десетилетие. В четвъртък Локхийд Мартин сподели своите проекти за произвеждане на галактически транспортен съд кадърен да стигне до Червената планета с екипаж и да се върне на Земята.

Пред CNBC от Локхийд Мартин разкриха за първи път първообраз на бъдещия галактически транспортен съд, както и на модула, който ще може да кацне на повърхността на Марс и още веднъж да излети. Прототип на галактическия транспортен съд ще бъде изложен на Международния галактически конгрес в Аделаида, Австралия, започващ тази седмица.

„ Това е едностепенен галактически транспортен съд за неведнъж потребление, който ще може да каца и да излетява “, съобщи Робърт Чембърс от Локхийд Мартин, един от ръководителите на плана за построяването на базов лагер на повърхността на Марс. Този план е естествено продължение на това, което НАСА възнамерява като „ Порта към дълбокия космос “, план чието начало е още през 2020 година

Той е обвързван с създаването на инфраструктура, в това число галактическа станция в орбита към Луната, която да предшества плана „ последваща стъпка “, а точно изпращане на пилотирана задача до Марс. Локхийд Мартин е една от шестте американски компании сключили контракт с НАСА да вземат участие в построяването на детайли за плана „ Следваща стъпка “.

Космическият транспортен съд на Локхийд Мартин употребява технологии от съществуващият транспортен съд „ Орион “. Главната му характерност е, че ще може както да излетява, по този начин и да каца и има единствено една степен, което понижава доста разноските.

Чамбърс разяснява, че за гориво ще се употребява криогенен водород, тъй като за станцията на Марс се планува технология основана на водата, която ще доставя сила както за самата база, по този начин и за галактическия транспортен съд. Плановете на Локхийд Мартин са задачата до Марс да трае към 3 години – шест до девет месеца до Червената планета, 12 до 18 месеца на нея и шест до девет месеца противоположен път до Земята.

Модулът от галактическия транспортен съд, който ще стига до повърхността на Марс, ще може да се зарежда с гориво в орбита и ще има задоволително място и хранителни запаси за четиричленен екипаж за две седмици. Той  ще бъде кадърен да реализира три обособени излитания и кацания на повърхността на Марс при една задача. Най-вероятно първото ще бъде опитно, без на него да има екипаж.

Макар към момента да не е ясно дали при плана „ Порта към дълбокия космос “ НАСА планува кацане на Луната, Чембърс съобщи, че галактическият им транспортен съд ще дава благоприятни условия и за лунна задача с кацане, в случай че това се изисква.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР