НАСА отново успя!!! От днес Марс има нов роботизиран космически изследовател

...
НАСА отново успя!!!
От днес Марс има нов роботизиран космически изследовател
Коментари Харесай

УСПЕХ!!! “Мейвън” благополучно пристигна в орбита около Марс!!!

НАСА още веднъж съумя!!!

От през днешния ден Марс има нов роботизиран галактически откривател – това е автоматизираната междупланетна станция “Мейвън ”. След 10-месечно пътешестване в междупланетното пространство, тази заран “Мейвън ” наближи Червената планета и в 04:50 ч. българско време възпламени моторите си за влизане в орбита.

 Control team

На този кадър: напрежение в контролния център преди идването на “Мейвън ” в околомарсианска орбита. Credit: NASA TV

Тридесет и пет минути по-късно моторите се изключиха по проект. От получените на Земята радиосигнали стана ясно, че всичко е протекло както се чака и “Мейвън ” към този момент е неестествен сателит на Марс.

С сполучливото си идване “Мейвън ” се причислява към флотилията от галактически апарати – “Марс Одисей ” и “Марс Риконисънс Орбитър ”, които обикалят в орбита, и “Опортюнити ” и “Кюриосити ”, които пъплят по повърхността.

След два дни чакаме и индийската “Марсианска орбитална задача ” да дойде в орбита.

През идващите шест седмици ръководителите на задача “Мейвън ” ще тестват инструментите. Те също по този начин ще поправят първичната 35-часова орбита и ще приведат станцията в 4-часова орбита.

Очаква се “Мейвън ” да работи към Марс най-малко една година, само че учените се надяват да я експлоатират най-малко едно цяло десетилетие, с цел да изучат по какъв начин слънчевата интензивност въздейства върху марсианската атмосфера.

Досега всички галактически задачи, в това число и тези, работили в орбита, са се фокусирали върху процесите, които протичат на повърхността на Марс.

“Мейвън ”, за разлика от всички тях, е първата галактическа задача, особено отдадена върху проучването на марсианската атмосфера. Всички данни, които “Мейвън ” изпрати, ще са фундаментални и нови за науката.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР