НАСА обвини необичайно мека скала за неуспеха на марсохода Пърсивиърънс

...
НАСА обвини необичайно мека скала за неуспеха на марсохода Пърсивиърънс
Коментари Харесай

НАСА обвини лоша скала за неуспеха на марсохода да вземе проба

НАСА упрекна извънредно мека канара за неуспеха на марсохода " Пърсивиърънс " да вземе проба предходната седмица, заяви Асошиейтед прес. Роувърът се опита да се снабди със скален материал от Червената планета, като съумя да пробие скалата до подобаващата дълбочина от съвсем 8 сантиметра. Първоначално изглеждаше, че задачата върви сполучливо, само че по-късно стана ясно, че контейнерът за тестът е празен. Специалистите на НАСА откриха, че скалата не е била задоволително твърда, с цел да се взе проба от сърцевината й - дребните прахообразни частички са останали в дупката или в близост. " Пърсивиърънс " минава към идващото място, определено за взимане на проби в търсене на признаци за античен живот на Марс. Според предварителните проекти това би трябвало да стане при започване на идващия месец, съобщи Българска телеграфна агенция. Изпратените фотоси от марсохода и от съпътстващия го мини-хеликоптер " Инджинюъти " демонстрират, че седиментната канара на новото място би трябвало да е доста по-добра, с цел да се вземат проби, изясни Луиз Джандура от НАСА. " Хардуерът изпълняваше командите, само че този път скалата не ни спомага ", добавя тя. НАСА желае да събере към 35 проби, които ще бъдат изпратени за проучвания на Земята с бъдещи галактически задачи след десетилетие.
Предишни задачи на НАСА също се сблъскаха с изненадващи характерности на скалите и грунта на Марс. През 2008 година галактическият уред " Феникс " взе проби от реголит, който се оказа " леплив " и беше мъчно да бъде подложен в изследователските принадлежности. Това наложи многократни опити, преди да бъде реализиран триумф. Роувърът " Кюриосити " пък попадна на скали, които се оказаха по-твърди от предстоящото. Сондата за топлота на апарата " ИнСайт " не съумя да проникне в повърхността, както беше планувано.
" Пърсивиърънс " кацна на повърхността на Марс на 18 февруари след траяло седем месеца пътешестване. Разработването и построяването на роувъра костваха към 2,5 милиарда $. Мисията на марсохода е да търси признаци за съществувал в предишното живот на Червената планета, както и да изследва геологията и климата й.
" Пърсивиърънс " ще учи Марс най-малко две години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР