НАСА може да изпрати към Юпитеровия спътник Европа не една,

...
НАСА може да изпрати към Юпитеровия спътник Европа не една,
Коментари Харесай

Две мисии ще търсят живот край Юпитер


НАСА може да изпрати към Юпитеровия сателит Европа не една, а две сонди – плануванаъа по-рано сонда „ Европа-Клипър “ и спомагателен спускаем модул, чиято разработка Конгресът на Съединени американски щати даде обещание да финансира, излиза наяве от обява в изданието Vice.

„ Значително увеличихме финансирането на планетарните стратегии на НАСА. Както сочат последните проучвания, проучването на Европа се явява извънредно значимо за науката – висока е вероятността в нейния океан да участва живот и откритието на този живот ще бъде революционен миг в историята на човечеството “, споделя Джон Калберсън (John Culberson), републиканец от Камарата на представителите.

Калберсън, който е ръководител на комисията на Камарата по бюджетно кредитиране в региона на усвояването на Космоса, твърди, че законодателите считат проучването на Европа за една от най-приоритетните задания на НАСА и че те са подготвени да отделят спомагателни средства за изпращане не на една, а на две сонди към Юпитеровия сателит.

Още идната година конгресмените са подготвени да отделят за подготовката на задача към Европа пет пъти повече средства, в сравнение с е желала НАСА, ориентирайки се на създаването на „ Европа-Клипър “ – 260 милиона $ вместо 49 милиона $.

Първоначално към Европа, по замисъла на НАСА и законодателите, ще се насочи „ Клипър “ и чак след сполучливото ѝ идване и начало на работа на сондата към луната на Юпитер ще се насочи нов уред, чиято основна задача ще бъде доставката на спускаем модул и кацането му на нейната повърхнина.

Вече пет години НАСА работи над плана за междупланетна станция „ Европа-Клипър “, която би трябвало да стане втората галактическа сонда след „ Галилео “, която ще посети покрайнините на най-загадъчната и забавна луна на Юпитер – Европа. През май предходната година НАСА дефинира лист от девет научни инструмента, които ще се насочат дружно със сондата към Европа.

„ Европа Клипър “ няма да замине сама към Европа и Юпитер – неин комшия и съперник ще бъде руско-европейският уред JUICE, който ще бъде изстрелян от Земята през 2022 година и ще доближи системата на планетата колос ориентировъчно през 2030 година.

Тъй като американците желаят да са първи в това съревнование, те ще пришпорят НАСА и оферират „ Клипър “ и спускаемият модул да се изпратят по-рано от планувания период – орбиталната платформа не по-късно от 2022 година, а спускаемият уред – не по-късно от 2024 година

Общата стойност на този план към този момент не се посочва, само че тя най-вероятно ще надвиши един милиард $.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР