НАСА изстреля в космоса наноспътник, който е по-голям от микровълнова

...
НАСА изстреля в космоса наноспътник, който е по-голям от микровълнова
Коментари Харесай

НАСА изстреля спътник по-голям от микровълнова фурна

НАСА изстреля в космоса наноспътник, който е по-голям от микровълнова фурна и е част от знакова задача за пращане на хора на Луната, заяви Агенция Франс Прес.

Ракетата, носеща дребния модул „ CAPSTONE “, започва сполучливо от източната част на полуостров Махия в Нова Зеландия с пронизителен гърмеж и огнена вълна.

"Имаме политане! " се споделя в изказване на НАСА малко след изстрелването в 09:55 ч. по Гринуи ч, което Брадли Смит, шеф на службите за изстрелване на НАСА, дефинира като "абсолютно фантастично ".



"Този необикновен екип преди малко изпрати "CAPSTONE " по балистична траектория към лунната орбита ", сподели той.

Ако всичко е наред, след четири месеца „ CAPSTONE “ ще бъде в положение да стартира новаторски сърфовидни "почти праволинейни ореолни орбити " към Луната.

Тежащ колкото куфар, спътникът прави пробна орбита за галактическата станция "Gateway " на НАСА, която ще обикаля към Луната и ще служи като насочна точка за лунни проучвания.

В най-близката си точка орбитата минава на 1600 км от Луната, а в най-далечната се катапултира на 70 000 км.

NASA's CAPSTONE will attempt to be the first spacecraft to head to the moon this year. Its launch is set for 5:55 a.m. Eastern.

Watch live.
— The New York Times (@nytimes)
Учените се надяват, че орбитата ще бъде свръхефективна, употребявайки притеглянето на Луната и Земята, с цел да се сведе до най-малко потреблението на гориво.

НАСА също по този начин възнамерява да построи лунна база и да употребява този опит като трамплин към полет с екипаж до Марс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР