НАСА избра нова мисия, която ще бъде изстреляна през 2016

...
НАСА избра нова мисия, която ще бъде изстреляна през 2016
Коментари Харесай

НАСА ще изстреля спускаем апарат до Марс през 2016 година, който ще изследва вътрешността на планетата!

НАСА избра нова задача, която ще бъде изстреляна през 2016 година и ще учи вътрешната конструкция на Марс, с цел да изследва фундаментален теоретичен въпрос – за какво еволюцията на Червената планета е протекла по толкоз друг метод от земната (официално прессъобщение на НАСА – на този линк).

Новата задача на НАСА носи името “ИнСайт ” (англ. inSight) и ще достави на повърхността на Марс принадлежности, които ще изследват дали ядрото на планетата е течно, както земното, или твърдо, и за какво кората на Марс не е разграничена на тектонични плочи, сходно на Земята.

“Изучаването на Марс е висш приоритет на НАСА и избирането на задачата “ИнСайт ” обезпечава опция да продължим да разгадаваме мистериите на Червената планета и слага основите на изпращането на бъдещи пилотирани задачи ”, заяви админът на НАСА Чарлз Болден. “Наскоро осъщественото сполучливо кацане на марсохода “Кюриозити ” затвърди публичния интерес към галактическите проучвания и днешните вести ни демонстрират ясно, че предстоят по-вълнуващи задачи до Марс отсега нататък ”.

 InSight

Нискобюджетната задача на НАСА “ИнСайт ” е основана на спускаемия уред “Феникс ”, който през 2008 година извърши меко приземяване на повърхността на Марс. “ИнСайт ” бъде изстрелян през 2016 година и ще кацне на Марс по-късно през същата година. Image credit: NASA

Паричните средства за реализирането на задачата “ИнСайт ” няма да дойдат от орязания бюджет за марсиански проучвания, който си остава невисок. Наскоро, с помощта на този орязан бюджет, НАСА се отхвърли от присъединяване в взаимна задача с Европейската галактическа организация “ЕкзоМарс ”, което принуди Европа да търси партньорство с Русия. Европейската галактическа организация и Русия към момента смятат, без значение от мрачните прогнози, че ще съумеят да изстрелят орбитален уред “ЕкзоМарс Трейс Газ Орбитър ” дружно с демонстрационен спускаем уред през 2016 година… Но защото НАСА остана вън, за американската организация остана неразбираемо какво ще е нейното бъдеще във връзка с марсианските проучвания. Парите за “ИнСайт ” ще дойдат от напълно друга стратегия, работеща към НАСА – програмата за нискобюджетни задачи “Дискавъри ”. Тази стратегия е независима, с настрана финансиране и напълно друга от бедстващата марсианска стратегия на НАСА. “ИнСайт ” ще бъде 12-тата задача от “Дискавъри ”.

Изборът на НАСА обаче не беше изработен елементарно. Проектът “ИнСайт ” беше единствено един от трите финалиста, определени към програмата “Дискавъри ” – и единствено за един от тях има средства. Един от другите два плана предвиждаше изпращане на капсула до спътника на Сатурн – Титан. Ако той беше утвърден, капсулата щеше да кацне в едно от метановите езера на сатурновата луна. Другият план, който също не беше утвърден, включваше изпращането на спускаем уред, кадърен да прави многократни кацания на повърхността на комета.

Изборът на НАСА сигурно разочарова доста галактически запалянковци, които се надяваха на нова задача до луните на Сатурн. Facebook безусловно прелива от отрицателни мнения на тези галактически запалянковци. Очевидно обаче изборът е изработен въз основата на това, че задачите “Дискавъри ” имат строго закрепен бюджет от $425 милиона $. Една комплицирана задача като задача до Титан или до комета би могла да надвиши елементарно този таван.

“ИнСайт ” е основан на спускаемия уред “Феникс ”, който сполучливо кацна на Марс през 2008 година. Така екипът ще употребява подготвени знания по отношение на проблематиката към кацането на Марс и хардуер, който е към този момент създаден един път и няма да има компликации да бъде направен още веднъж. Това ще понижи съществено цената на създаването. Очевидно това е изиграло огромна роля при избирането на “ИнСайт ” до Марс, а не на задачи до Титан или комета.

Най-разочароващ за галактическите запалянковци обаче е фактът, че Тъй като това е задача, която ще дълбае в дълбочина на Марс, а не е задача за проучването на околния терен, снимането на околния терен е с вторично значение – единствено доколкото екипът на “ИнСайт ” би трябвало да се ориентира къде да сложи инструментите на повърхността и къде да дълбае.. На специфична телеконференция бе заложен въпрос дали по-късно при създаването биха могли да бъдат добавени цветни камери – отговорът беше, че това е малко евентуално, защото с цел да завоюват надпреварата на “Дискавъри ”, хората, стоящи зад “ИнСайт ” за подбирали доста деликатно инструментния набор, който да е съгласуван по отношение на задачата и най-важното – по отношение на ограничавания бюджет, който им се дава еднократно. 

От позитивната страна обаче, задачата “ИнСайт ” обезпечава на НАСА опция да продължи полетите си до Марс. През 2013 година (догодина) организацията ще изстреля орбитален галактически уред – MAVEN. Сега, откакто стратегия “Дискавъри ” обезпечава финансите, НАСА има обезпечена задача и за 2016 година – освен това спускаема. Можем да бъдем спокойни, че през идващите няколко години експертите, работещи по проблемите към спускането и кацането на Марс, няма да останат без работа и познанието няма да бъде изгубено. НАСА ще резервира способността си да изпраща спускаеми апарати до Марс най-малко през околните пет години – без значение от тези сложни времена на финансови рецесии и бюджетни ограничавания.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР