НАСА и партньорите на Международната космическа станция одобриха удължаването на

...
НАСА и партньорите на Международната космическа станция одобриха удължаването на
Коментари Харесай

Американската астронавтка Кристина Кук ще престои близо година в космоса

НАСА и сътрудниците на Международната галактическа станция утвърдиха удължаването на престоя на американската астронавтка Кристина Кук. Напомням на читателите, че тя дойде на борда на МКС на 14-ти март и в този момент съгласно новия график ще се завърне на Земята чак през февруари 2020 година. Така тя ще прекара в космоса съвсем година. 

Това е извънредно значима стъпка към по-нататъшното асимилиране на космоса. Ако желаеме да колонизираме галактическото пространство, Луната и Марс, това няма да стане със общоприетите краткосрочни шестмесечни експедиции. Нужно е хората да заживеят дълготрайно. Към сегашния миг едвам осем души са били в космоса в продължение на над 300 дни – всичките мъже. Повечето от тези рекордни задачи са осъществени на борда на съветската орбитална станция “Мир ” – Валери Поляков, безспорен рекордьор, който е прокиснал цели 437 дни, Сергей Авдеев – 379 дни, Владимир Титов и Муса Манаров – 365 дни, Юрий Романенко – 326 дни, Сергей Крикальов – 311 дни. До тях се подрежда експедицията на руснака Михаил Корниенко и американеца Скот Кели, които прекараха на МКС 340 дни. 

За съпоставяне най-продължителният полет на жена е на американката Пеги Уитсън – престояла 289 дни на МКС. Сега Кристина Кук ще е първата, която ще бъде в космоса над 300 дни. Така ще се съберат неповторими научни данни за въздействието на галактическите условия върху женския организъм. 

Ето по какъв начин се трансформира целият график след удължаването на полета на Кук. Астронавтите Ан МакКлейн на НАСА и Давид Сен-Жак на Канада, както и съветският космонавт Олег Кононенко, ще се завърнат на Земята през юни. На 20-ти юли астронавтът на НАСА Ендрю Морган, европейският астронавт Лука Пармитано и съветският космонавт Александър Скворцов ще излетят, с което екипажът на МКС ще стане отново шестчленен. Пармитано и Скворцов ще се завърнат на Земята през февруари 2020 дружно с Кук.

Астронавтката на НАСА Джесика Меър ще излети към МКС на 25-ти септември дружно с съветския космонавт Олег Скрипочка и космонавтът на ОАЕ Хаззаа ал-Мансури. Ал-Мансури ще се завърне с Ник Хейг и Алексей Овчинин на 3-ти октомври. Меър и Скрипочка ще се приберат напролет на 2020 година. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР