НАСА е представила подробна карта на лявата част на сърцето“

...
НАСА е представила подробна карта на лявата част на сърцето“
Коментари Харесай

НАСА показа „пипалата“ на Ктулху на Плутон

НАСА е показала подробна карта на лявата част на „ сърцето “ на Плутон – голяма низина с присъща форма на планетата джудже. На нея може да се прегледат да вземем за пример „ пипалата “ на района Ктулху, образувани от границите на ледени азотни плочи, оповестява уеб сайтът на организацията.

Черните линии на картата демонстрират границите на ледените азотни плочи. С розов цвят в източната част са маркирани айсберги от воден лед, които се движат по замразения азот. В южната част на картата с алено са маркирани криовулкани от региона Райт Монс.

Планинският район Ктулху е показан в западната област с тъмнокафяво. Регионът с огромни кратери е ситуиран на запад и е маркиран с жълт цвят.

Лявата част на „ сърцето “ на Плутон . © NASA/JHUAPL/SwRI

На картата е показан градежът на част от повърхността на планетата джудже, заемаща територия с дължина до 2070 километра. По-голямата ѝ част е покрита с азотен лед. Изображението разрешава да се дефинира структурата на повърхността, нейната детайлизация доближава 320 метра на пиксел.

Картата е формирана от 12 изображения, получени на 14 юли 2015 година от научния инструмент LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) на станцията „ Нови хоризонти “ от разстояние 77,3 километра от повърхността на обекта.

С помощта на картата учените могат по-добре да схванат геологията на небесните тела, по-конкретно да дефинират хронологията на тяхното образуване и граници, където обектите се припокриват.

През юли 2015 година сондата „ Нови хоризонти “ изследва Плутон, а в този момент апаратът предава получените данни на Земята и пътува към обекта 2014 MU69, ситуиран на 1,6 милиарда километра от планетата джудже в пояса на Кайпер.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР