НАСА даде старт на историческа мисия. Сондата Паркър Солар Проуб

...
НАСА даде старт на историческа мисия. Сондата Паркър Солар Проуб
Коментари Харесай

НАСА даде старт на историческа мисия - изпрати сонда близо до Слънцето

НАСА даде старт на историческа задача. Сондата Паркър Солар Проуб беше изстреляна през днешния ден от космодрума Кейп Канаверал във Флорида със задачата да приближи Слънцето повече от всеки различен създаван от индивида уред.

Как ще оцелее сондата и какво се надяват да схванат учените - вижте в репортажа на Цветелина Йорданова.

7 години пътешестване, бюджет от милиард и половина $, големи очаквания за науката. Сондата с размерите на автомобил би трябвало да доближи едвам на към 6 милиона км от Слънцето.
Камен Козарев, Институт по астрономия - Българска академия на науките: Никога до момента обект, изработен от човешка ръка, не е достигал толкоз покрай Слънцето. И също по този начин, това ще е най- бързият обект, създаван от човек, като ще се движи със скорост до 200 км в секунда или до 700 000 км в час.
Сондата Паркър ще попадне в безусловно изпепеляващата атмосфера на слънцето, където ще я нападат прахуляк, радиация и рисково нагряване. Но апаратурата й ще резервира температура от 29 градуса по Целзий, с цел да работи.

За да устои на температури от над 1400 градуса, тя ще има един предпазен щит начело, основан от въглеродни влакна и карбонни структури, изпитван неведнъж във всевъзможни условия, дори в една слънчева пещ във Франция. Сондата ще бъде ориентирана постоянно със щита към Слънцето, т.е. даже когато обикаля към Слънцето, тя ще се завърта тъй че деликатните научни уреди да не пострадат при допир със слънчевия вятър, който е извънредно парещ.
Това е единствената задача на НАСА, наречена на жив академик - астрофизикът Юджийн Паркър, който първи разказва слънчевия вятър още преди шест десетилетия.

Основните научни цели на Паркър Солард Проуб са да разбере по какъв начин се форсира слънчевия вятър и по какъв начин се нагорещява слънчевата корона - от температури от няколко хиляди градуса на повърхността на слънцето до над милион градуса единствено в границите на няколкостотин километра.
Предишният уред, изпратен от Земята през 1976 година - Хелиос 2, е следил звездата от надалеч по - безвредните 43 милиона км.

 Опасна непосредственост: НАСА изпраща сонда покрай Слънцето Опасна непосредственост: НАСА изпраща сонда покрай Слънцето
7 години пътешестване, милиард и половина $, големи очаквания за науката. НАСА дава старт на историческа задача. Сондата Пъркър Солар Проуб напусна Зем...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР