НАСА активно наблюдава странната аномалия в магнитното поле на Земята:

...
НАСА активно наблюдава странната аномалия в магнитното поле на Земята:
Коментари Харесай

Аномалията в магнитното поле на Земята продължава да расте

НАСА интензивно следи странната особеност в магнитното поле на Земята: гигантска област с по-нисък интензитет на магнитното поле в недрата над планетата, разпростряла се сред Южна Америка и Югозападна Африка.

Над нашата планета, сред Южна Америка и Югозападна Африка, има област, в която магнитното поле е доста по-слабо, в сравнение с в другите елементи на планетата на същата географска широчина. Явлението, което от доста години интригува учените, се назовава Южноатлантическа магнитна особеност. Понякога то се назовава и „ хлътналост “ в магнитното поле на Земята. Най-тревожното е, че аномалията заплашва спътниците и даже интернационалната галактическа станция. Засега заплахата е дребна, само че учените означават, че аномалията усилва размерите си и не се знае какъв брой ще се разрасне в бъдеще. Освен това преди няколко години учените откриха, че тази особеност стартира да се разделя на две елементи, което значи, че в даден миг може да зародят две аномални зони.

Възникването на Южноатлантическата особеност

Природата на Южноатлантическата особеност не е изцяло известна, само че има няколко теории. Учените са на мнение, че магнитното поле на Земята има няколко източника. Основният източник е океан от разтопено желязо във външното ядро на планетата. При придвижването на разтопената железна маса се генерират електрически токове. Те образуват магнитното поле, което няма по какъв начин да е отмерено.

Според една от теориите под африканския континент има басейн от плътни скали, наименуван Голямата африканска провинция с ниска скорост на превъртане. Този басейн или по-скоро контейнер се намира на дълбочина близо 3000 км под континента. Възможно е точно той да нарушава генерирането на магнитното поле, което е породило Южноатлантическата магнитна особеност.

Някои учени допускат също, че в зоната на аномалията се усилва локалното магнитно поле с противоположна полярност, което има различен източник. Това значи, че в този регион се сблъскват две магнитни полета с друга полярност, което води до понижаване на интензивността на земното магнитно поле.

Но каквато и да е повода за появяването на Южноатлантическата особеност, едно от извършените проучвания демонстрира, че магнитното поле в този регион за известно време е отслабвало, а след това още веднъж се е засилвало. Това проучване също по този начин сподели, че настоящето намаляване на магнитното поле на това място протича от 160 години насам. Друго проучване, оповестено през 2020 година, сподели, че аномалията е съществувала още преди 11 милиона години.

Влиянието на аномалията върху магнитното поле на Земята

Преди към две години се предполагаше, че тази особеност е предвестител на промяната на полюсите в магнитното поле на Земята. Но последните проучвания демонстрират, че това не е по този начин. Да, промяната на посоката на магнитното поле от време на време се следи на нашата планета, само че отслабването на магнитното поле в Южноатлантическата  особеност се протича по-често. Това значи, че двата процеса ней-вероятно нямат връзка между тях.

По принцип, за разлика от географските полюси, магнитните полюси се реалокират на десетки километри годишно. През 2019 година това придвижване бе толкоз бързо и ненадейно, че учените които дават отговор за Световния магнитен модел трябваше незабавно да поправят картата на магнитното поле на Земята. Скоростта на това изместване през последните 20 години набъбна от 15 км годишно до 55 км годишно.

Магнитното поле на Земята може да отслабва в случаите, когато се реализира инверсия при която северният и Южният магнитен полюс си сменят местата, a стрелката на компаса се насочва в противоположна посока. Това не се е случвало в цялата история на съществуването на индивида.

Въпреки това учените означават известна интензивност на Южноатлантическата магнитна особеност. На първо място, би трябвало да се означи, че площта ѝ се усилва. Едно от изследванията, извършени от учени на НАСА, демонстрира, че аномалията се измества в северозападна посока. Но най-интересното е, че Южноатлантическата магнитна особеност към този момент е разграничена на две обособени зони, всяка от които има собствен център. Какво значи това и какви могат да бъдат следствията, учените към момента не могат да кажат, по тази причина деликатно следят протичащото се.

Влиянието на Южноатлантическата магнитна особеност

Аномалията в магнитното поле не оказва въздействие върху живота на Земята, само че както казахме нагоре, основава проблеми в орбитата на планетата. Факт е, че галактическите кораби и спътниците са предпазени от магнитното поле на Земята, само че в зоната на аномалията магнитното поле не обезпечава задоволителна отбрана от високоенергийните протони, по-точно, обезпечава отбрана на доста по-малка височина. В резултат на това при прехвръкване над нея бордовото съоръжение не е добре предпазено.

Сателитите Swarm на Европейската галактическа организация изследват магнитното поле на Земята

По предписание навлизането в зоната на аномалията води единствено до незначителни разстройства в работата, само че съществува риск от загуба на данни или даже щета на оборудването. Поради това от време на време на операторите на другите спътници се постанова да изключат всички системи на галактическите апарати, преди да навлязат в зоната на аномалията. Ако обаче зоната на към този момент двете аномалии продължи да се уголемява, това може да докара до съществени проблеми за цялата галактическа промишленост. Но в това време явлението дава неповторима опция за проучване на процесите, които протичат навътре в Земята, с което сега се занимават учените.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР